Binnenland

Toiletlogo’s niet langer meer kwetsend dankzij nieuw genderneutraal ontwerp

22-10-2020 17:55

Een wc zonder haat. Foto van Dan Meyers

Alles wordt genderneutraal in de toekomst, dus ook de wc’s en de daarbij horende logo’s. Gelukkig heeft Anna de Jonge nu de perfecte bewegwijzering ontworpen voor mensen die een genderneutraal plasje moeten doen. Tegenover het Parool verklaart de ontwerper dat genderneutrale toiletten steeds gebruikelijker worden, maar dat een speciaal logo hiervoor nog niet bestond.

“Ik dacht dan ook: ik kan wel zelf van alles vinden, maar het beste is om onderzoek te doen, juist bij de groep die zo’n pictogram het meest treft: de personen die zich niet in het hokje van man of vrouw willen plaatsen.”

In totaal heeft de werkgever van De Jonge, Ontwerpbureau Mijksenaar, vier ontwerpen uitgeprobeerd tijdens de GayPride: een toiletpot, een pictogram van een halve man en een halve vrouw, plus een plaatje van een eenhoorn. Uiteindelijk bleken 65% van de bezoekers op de Pride voor de ouderwetse pot te kiezen.

Het Tropenmuseum en het Afrika Museum in Berg en Dal maken al gebruik van de nieuwe pictogrammenset van Mijksenaar. Deze bestaat naast een neutrale toiletpot ook uit een urinoir voor de mannen-wc’s. Zo worden niet-mannelijke urinoir-gebruikers niet langer meer buitengesloten door een plaatje op de deur.