Politiek

Edwin de Roy van Zuydewijn weer naar de rechter

23-10-2020 12:07

Edwin de Roy van Zuydewijn. (Screenshot EenVandaag)

Edwin de Roy van Zuydewijn eist vrijdag bij het Gerechtshof in Den Haag, ruim veertien jaar na zijn scheiding van prinses Margarita de Bourbon de Parme, opnieuw partneralimentatie van zijn ex-vrouw. Een eerdere poging mislukte omdat de prinses beweerde geen geld te hebben. Maar er is meer aan de hand, schrijft De Volkskrant. In deze juridische procedure is onduidelijkheid ontstaan over het verwisselen van handtekeningen van rechters.

Lees ook – De overeenkomsten tussen Julio Poch en Edwin de Roy van Zuydewijn

Na de scheiding van prinses Margarita wees de rechtbank De Roy van Zuydewijn in 2006 een partneralimentatie van 5.500 euro per maand toe. Ook het hof vond een jaar later dat hij recht op dat geld had, maar uiteindelijk hoefde de prinses niet te betalen omdat ze het geld niet zou hebben. In 2018 stapte De Roy opnieuw naar de rechtbank in Den Haag, waar drie rechters zich over de kwestie bogen. In 2019 volgde de uitspraak: zij wezen zijn eis tot alimentatie af.

In die laatste zaak gebeurde iets merkwaardigs. Een van de rechters van de Haagse rechtbank was op 20 september 2019 gepromoveerd tot raadsheer bij het gerechtshof in Den Haag. Dat bleek uit de lijst met Koninklijke Besluiten die de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) publiceerde. Maar de uitspraak in de zaak van De Roy was op 26 september, toen de betreffende rechter K.M. Braun volgens het Koninklijk Besluit dus al niet meer bij de rechtbank zou werken.

Lees ook – Dossier Edwin de Roy van Zuydewijn

Een woordvoerder van het gerechtshof in Den Haag laat aan de Volkskrant weten dat de informatie van de NVvR niet klopt en dat Braun begin januari 2020 in dienst is getreden bij het hof. Een woordvoerder van de NVvR zegt dat een ‘wat oudere collega die inmiddels met pensioen is, het verkeerd heeft overgetikt’.

Maar de zaak wordt nog vreemder. De Roy en zijn advocaat ontvingen per e-mail een afschrift van de beschikking van de rechtbank en een paar dagen kwam er nog een kopie per post. Bij afwezigheid van voorzitter Braun was deze beschikking ondertekend door de oudste rechter, stond er op. Echter: de handtekening op de gemailde beschikking komt niet overeen met het per post verstuurde document. Ook lijken de handtekeningen niet op eerdere handtekeningen van de oudste rechter. Daarom is het voor De Roy tot op heden onduidelijk wie de beschikking heeft ondertekend. De Volkskrant heeft de betreffende stukken ingezien.

De advocaat van De Roy eist nu in hoger beroep opheldering over de zaak en wil dat de eerdere uitspraak nietig wordt verklaard en dat een rechtbank de hele alimentatiezaak opnieuw behandelt.


 

Advertentie

Reacties

Reageren is voor de TPO+ eliteclub voor reaguurders en reactielezers.

Toon reacties

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Geert Dales – De hoofdprijs voor de grappigste politieke gebeurtenis gaat naar… de VVD

Nieuwe schnabbel voor Claudia de Breij: schrijft boek over prinses Amalia (en maakt selfie)

Peilingwatch – Vertrouwen in koning Willem-Alexander gekelderd

Brand oude peuterschool Willem-Alexander opgeëist door links-radicalen

Geert Dales – Dit demissionaire kabinet krijgt het karakter van een staatsgreep

Deze foto’s van de moedige vorst en lieve vorstin op vakantie in Griekenland mag u van de RVD niet zien

Poll – De koning had lak aan de corona maatregelen – Wat vindt u?

Dagsluiting – Geert Wilders (PVV) en koning Willem-Alexander (Oranje) lopen elkaar net mis

Prinses Amalia schrijft aan Mark Rutte: Ik zie tijdens mijn studie af van vergoedingen

Vermoedelijk functie elders voor Gouden Koets op Prinsjesdag

Peilingwatch – Vertrouwen in Koninklijk Huis nog steeds niet hersteld

Koningin Máxima probeerde voor China mondkapjes te regelen

Spoedwet – Avondklok heet nu ‘beperking vertoeven in de openlucht’

Kabinet blokkeert onderzoek naar betrokkenheid Koninklijk Huis bij zaak Julio Poch

TPO+

Bassiehof – Richard de Mos, koningin Beatrix en Julio Poch

Kamermeerderheid wil onderzoek Rijksrecherche naar betrokkenheid Koninklijk Huis bij zaak Julio Poch

Onderzoek bewijst: Koninklijk Huis probeerde onderzoek naar Julio Poch te beïnvloeden

Peilingwatch – Vertrouwen in de koning onderuit

Podcasts