Binnenland

Bruna zwicht niet voor censuurgedram: ‘Verkoop stopt alleen bij verbod door rechter’

26-10-2020 18:51

Karel van Wolferen bij Café Weltschmerz, foto screenshot YouTube

Het tijdschrift gEzOnD VeRsTaNd van wappieprofessor Karel van Wolferen (79) zorgt al dagen voor tumult onder politici, medische professionals en twitterexperts. In het magazine worden namelijk alternatieve feiten aangedragen over de coronapandemie.

Talloze politici hebben fel uitgehaald naar Bruna. Ze vinden het slap dat de boekwinkel zegt niet over de inhoud te gaan.

In een inmiddels door Bruna verwijderde Streisandtweet zegt het bedrijf tegen ene Michael:

‘Hoi Michael, we verkopen tijdschriften, dit is een tijdschrift. Maak het niet groter dan wat het is. Bruna gaat niet over de inhoud.’

Marion Koopmans van het Outbreak Management Team noemt het blad in een tweet brievenbusvervuiling:

De huisfantast van Café Weltschmerz vult het tijdschrift met complottheorieën, desinformatie en wetenschapsontkenning over de coronapandemie. De componenten waar Café Weltschmerz ook uit is opgebouwd. In het blad staat bijvoorbeeld dat anderhalve meter afstand houden gevaarlijk is en dat kinderen hersenschade kunnen oplopen door het gebruik van mondkapjes.

Bij ieder weldenkend mens gaan alle alarmbellen af als tijdschriften (of websites) in de naam woorden als ‘waarheid’, ‘alternatief nieuws’ of ‘wakker’ gebruiken. De titel Gezond Verstand sluit daar mooi op aan. De titel placht skeptici direct in een minderwaardige rol te duwen. Dit blad heet immers Gezond Verstand, dus wie daar lijnrecht tegenover staat moet daar dan wel een gebrek aan hebben.

Naast het feit dat ‘9/11 thruther’ Van Wolferen zijn blad vult met de meest geschifte larie die een mens zich maar voor kan stellen zwengelt dit wederom de discussie aan waar de grens tussen vrijheid van meningsuiting en schadelijk nepnieuws eigenlijk ligt. Als er al een grens is.

In tegenstelling tot Bruna besloot Bol.com onlangs om complotboeken tijdelijk in de ban te doen. De onlinegigant wil eerst samen met experts inventariseren waar de grens ligt, en boeken met bedenkelijke inhoud van een bepaalde disclaimer gaan voorzien. Opvallend genoeg stelt Bruna zich rechtlijniger op door dus te stellen dat ze in geen enkel opzicht over de inhoud gaat. Audax, het moederbedrijf van Ako en Bruna laat in een verklaring weten:

‘In onze winkels bieden we dan ook een breed assortiment boeken, kranten en tijdschriften aan. We zijn ons ervan bewust dat dat daar ook titels tussen zitten met controversiële en gevoelige onderwerpen en inhoud. Het is aan onze klanten om zich een mening te vormen over de inhoud.’

Bij het bepalen of publicaties geschikt zijn voor de verkoop stelt het bedrijf de wet als uitgangspunt te nemen. Wanneer de rechter een publicatie verbiedt zal de uitgever de distributie staken. Bruna zal ‘in dat geval stoppen met de verkoop van desbetreffende titel.’

Lees ook:

Bruna probeert iets niet groter te maken dan het is, faalt

Bol.com stopt tijdelijk met verkoop complotboeken