Buitenland

Islamitische wereld nog steeds woedend om criminele daad van onthoofde docent

26-10-2020 12:53

De woede om de extremistische daad van de Franse docent Paty Samuel groeit met de dag binnen de islamitische wereld. Eerder gaven moslims (die overigens verder niets met de islam te maken hebben, red.) in Koeweit al het goede voorbeeld door Franse producten te boycotten. Ook in Saudi-Arabië werd opgeroepen tot het cancelen van de Franse Supermarché Carrefour. Een sentiment dat nu ook officieel weerklank vindt bij de hoogste religieuze overheidsraad van het land. Zij stellen dat Samuel Paty misschien niet de kracht had om de profeet Mohammed pijn te doen, maar dat de docent wel in hetzelfde extremistische kamp geplaatst kan worden als dat van zijn onthoofder:

“Het is de plicht van intelligente personen overal ter wereld, zowel individueel als institutioneel, om misbruik dat niks met vrijheid van meningsuiting en expressie te maken heeft af te keuren. Het dient enkel walgelijk fanatisme en helpt hen met extremistische ideeën.”

Ook de minister van Buitenlandse Zaken in Marokko vindt dat Paty het er zelf wel een beetje naar gemaakt heeft. Hetzelfde geldt voor Pakistan en het vrije Libië waar mensen de straat opgingen na een oproep van grandmufti Sadiq Al-Ghariani. Deze liet weten dat de Franse president Emmanuel Macron moet oppassen met dat islamofobe geratel van hem. De Libische ‘regering’ denkt nu aan een boycot om koloniaal Frankrijk te dwingen een democratie te worden waar ook moslims zich thuis voelen.

In apartheidsstaat Israël hebben Mohammedanen eveneens gebruik gemaakt van hun recht op vrije meningsuiting. De demonstranten daar waarschuwen de Vijfde Republiek dat meer extremisme niet kan worden uitgesloten wanneer de Franse cartoonterreur niet stopt. Een dreigement dat ook terreurgroep Hamas als muziek in de oren klinkt.

De politie in Noorwegen heeft gelukkig wel net op tijd kunnen voorkomen dat daar het extremisme in de kaart wordt gespeeld. Hier dacht een bewoner in Kongsberg zomaar een karikatuur te kunnen ophangen van Mohammed, uit solidariteit met het vrije woord. Helaas bleek later dat in Noorwegen nog helemaal geen wetgeving bestaat om dit te verbieden, maar daar wordt hard aan gewerkt.

Sluiten we af met een soort van cartoon die de profeet en zijn onderdanen op geen enkele manier zal kwetsen (via saveuighur.org)