Politiek

Coronaspoedwet ook in Eerste Kamer aangenomen

27-10-2020 14:32

Het Binnenhof. © Pixabay

Ook de Eerste Kamer heeft de tijdelijke coronaspoedwet aangenomen. In een hoofdelijke stemming steunden 48 senatoren van de coalitiepartijen en GroenLinks, PvdA, SGP en 50PLUS de spoedwet, die een wettelijke grondslag moet geven aan het coronabeleid. Tegen waren 24 senatoren van FvD, PVV, fractie-Otten, SP en Partij voor de Dieren.

Hoogleraar Staats- en bestuursrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden Wim Voermans waarschuwde de Tweede Kamer maar liefst driemaal voor de wet. Inmiddels is hij tevreden over de aanpassingen en de Tweede Kamer ook. Het was aan de Eerste Kamer om er nog een klap op te geven.

Een van de belangrijkste veranderingen is dat de wet geldig is voor maar drie maanden, met mogelijkheid tot verlenging. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) zette in het oorspronkelijke voorstel in op een geldigheid van zes maanden. Een tweede belangrijke wijziging is de macht van de minister en met name de inperking daarvan. In het eerste concept kon De Jonge de wet nog verlengen, zolang hij het parlement daarvan op de hoogte stelde. In het uiteindelijke wetsvoorstel krijgt de Tweede Kamer überhaupt meer inzicht en zeggenschap over de maatregelen die het kabinet wil invoeren. Partijen kunnen hierdoor plannen bijsturen of afwijzen. Als haast geboden is, kan een maatregel per direct ingaan. Maar de Kamer kan binnen een week de maatregel alsnog wijzigen.

De Tweede en Eerste Kamer ontvangen op korte termijn de ministeriële regelingen over de mondkapjesplicht en de maatregelen die momenteel in de noodverordening staan. Ook de routekaart, het overzicht waarin is aangegeven welke maatregelen bij de vier risiconiveaus (waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig) horen, wordt vertaald naar een regeling. De beide Kamers hebben daarbij de mogelijkheid om over de regelingen te debatteren en de Tweede Kamer kan er ook over stemmen.

Hart van Nederland heeft een helder overzicht gemaakt van de maatregelen.

Klik op plaatje:
MONDKAPJE