Politiek

Peilingwatch – Forum voor Democratie verder onderuit: nu 5 virtuele zetels

27-10-2020 13:18

FvD-leider Thierry Baudet.

Forum voor Democratie (FvD) verliest deze maand opnieuw. Dat blijkt uit De Peiling van EenVandaag en Ipsos. De partij van Thierry Baudet staat nu op vijf zetels. Net als vorige maand, verliest FvD ook nu weer twee zetels. Begin dit jaar kon de partij nog 16 zetels noteren, net zoveel als PVV. Maar waar het aantal zetels voor FVD sindsdien is gedaald, heeft de PVV er juist kiezers bij gekregen. De partij van Wilders staat nu op 20, evenveel als vorige maand.

Gijs Rademaker – Thierry Baudets flirt met complotdenkers jaagt kiezers weg

De VVD wint juist voor de tweede maand op rij. Vorige keer kreeg de partij van Rutte er drie bij, nu twee. De partij staat op 42 zetels, tien meer dan de partij er nu in de Tweede Kamer heeft. Die nieuwe kiezers komen van alle kanten. Een groot deel van hen stemde in 2017 nog op het CDA of D66, of stemde niet. Maar er zijn er ook kiezers toegestroomd die eerder op de PVV, de PvdA of 50PLUS stemden.

Ook GroenLinks wint deze maand twee zetels. Die partij staat nu op 14, op vrijwel gelijke hoogte met concurrenten D66 en de PvdA (beide 13). Die drie concurrerende partijen schommelen het afgelopen jaar allemaal tussen de 12 en 15 zetels. De SP zit daar iets onder, die partij staat stabiel op 10 zetels.