Binnenland

VVD en GroenLinks willen parlementair onderzoek naar geïnstitutionaliseerde discriminatie

27-10-2020 14:18

Screenschot van WNL

Systematische en geïnstitutionaliseerde discriminatie bij de Nederlandse overheid. Je hoort het steeds vaker, maar hoe groot is dit probleem nu echt?

Het is een vraag die 1e-kamerleden Paul Rosenmöller (GroenLinks) en Annemarie Jorritsma (VVD) goed bezighoudt. Uit gelekte stukken aan het NRC blijkt dat het duo dan ook parlementair wil onderzoeken of er momenteel ‘prikkels’ in wetten en/of regelgeving zitten die bepaalde mensen op systematische wijze voortrekken.

Een voorbeeld van zo’n mogelijke officieel en wettelijk vastgelegde prikkel geven Rosenmöller en Jorritsma helaas niet. Wel vinden de senatoren dat de veranderende tijdsgeest en bevolkingssamenstelling vraagt om zo’n dergelijk onderzoek. Ook over de onderzoeksvragen is al nagedacht:

“Wat betreft de onderzoeksvragen van het parlementair onderzoek moet volgens de partijen gedacht worden aan hoe vaak discriminatie nu precies voorkomt, binnen welke uitvoeringsorganisaties en hoe deze wordt ervaren door burgers. Zo moet onderzocht worden of er sprake is van systematische discriminatie en hoe die in dat geval veroorzaakt wordt.”

Heel goed dat dit nu eindelijk eens grondig wordt onderzocht.