Binnenland

Landelijk Netwerk Acute Zorg waarschuwt voor zorgramp zonder extra maatregelen

28-10-2020 12:19

Foto via: SJ Objio

Als de stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen niet snel afneemt komt de Nederlandse zorg ernstig in de problemen. Dat voorspelt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) woensdagochtend in de Tweede Kamer. Hierdoor zou eind november driekwart van alle normale zorg zelfs stil kunnen komen te liggen.

Volgens de Volkskrant is het aantal patiënten op de IC’s met zo’n 529 bezette bedden zelfs hoger dan was berekend zonder gedeeltelijke lockdown. Het idee dat het probleem kan worden opgelost door snel wat extra ziekenhuisbedden open te klappen is volgens Kuipers een sprookje:

“Het beeld is nogal eens: de zorg heeft nu een paar maanden de tijd gehad, waarom krijgen jullie het niet voor elkaar? Maar in deze tijd kan steeds een stapje verder gewoon niet. Zorgpersoneel kun je niet zomaar met duizenden opplussen.’”

Kuipers pleit dan ook voor strengere maatregelen om het reproductiegetal van het coronavirus een flink stuk onder de 1 te krijgen.

“We moeten die afbuiging zien, anders gaan we door naar een situatie waarin we alleen acute zorg doen. Dat hebben we korte tijd gedaan in april. Dat wil niemand nog eens meemaken.”