Binnenland

Helft van alle boeren heeft bijbaan om financieel rond te komen

30-10-2020 19:22

Foto van Warren Wong

Bijna 50% van alle agrarische ondernemers in Nederland hebben inkomsten naast hun landbouwbedrijf. Dit blijkt uit onderzoek van Geelen Consultancy en Wageningen University & Research in opdracht van uitgeverij Agrio. Aan de enquête deden zo’n 1200 boeren mee.

De landbouwondernemers verdienen dit onder andere met landbouwtoerisme, natuurbeheer of door te dienen als zorgboerderij. Ook hebben redelijk wat boeren bijbanen die niet een directe link hebben met het bedrijf. Denk hierbij aan het opwekken van energie met zonnepanelen of windmolens.

Dit is een groot verschil met 1995 toen 78% van alle boeren nog 100% agrariër was. Volgens hoogleraar rurale sociologie Han Wiskerke is het voor veel Nederlandse boeren dan ook moeilijk om enkel met landbouw rond te komen:

“Dat kan een teken van bittere noodzaak zijn, omdat ondernemers het met alleen landbouw financieel niet redden. Maar het kan ook een uiting zijn van veranderende opvattingen over wat goed of toekomstbestendig agrarisch ondernemerschap is.”

Dit beeld komt ook terug in de enquête. Zo zegt bijna de helft van alle agrariërs ontevreden of zelfs behoorlijk ontevreden te zijn met de inkomsten uit hun agrarische activiteiten. De oorzaak hiervan is volgens 63% van de boeren de steeds veranderende regelgeving. De landbouwers zouden dan ook graag een duidelijke langetermijnvisie zien van de overheid.