Opinie

Joost Eerdmans is dé man om van FvD weer een fatsoenlijk ‘alternatief op rechts’ te maken

30-10-2020 09:58

Thierry en Joost in betere tijden CC Twitter Joost Eerdmans

Carrièrepoliticus Joost Eerdmans (CDA/LPF/EénNL/Leefbaar Rotterdam/FvD etc.) is in it for the long haul. Hoewel Grote Leider Baudet met Nederlandse wappies in gesprek gaat en zijn partij slinkt naar 5 zetels in de peilingen, weet hij toch de redelijk succesvolle wethouder enthousiast te krijgen voor plek nummer 4 in de Tweede Kamer.

Dat het binnen de FvD rommelt is terecht. Ik ben een jaar FvD-lid geweest maar een ‘leider’ als Baudet hoef ik niet. Ik gunde hem eerst nog het voordeel van de twijfel omdat ik, net als veel andere Nederlanders, een ‘alternatief op rechts’ wil. Maar Baudet verzamelt alleen maar jaknikkers om zich heen. Hij kan nog geeneens een fatsoenlijk debat houden met de premier. In talkshows is hij bijna zielig te noemen en hij praat liever buiten de Tweede Kamer met de wappies die Kamerleden als Omtzigt fysiek lastig vallen dan in de Tweede Kamer over een amendement dat daadwerkelijk invloed kan hebben op de wetgeving.

Ik voorspel nu alvast dat als FvD vier a vijf zetels krijgt hommeles wordt tussen Eerdmans en Baudet. Als een ervaren politicus die als geen ander de Fortuynistsche gedachtegang kan verwoorden een partijleider boven zich moet dulden die hetzelfde pretendeert maar het niet waar kan maken kan dat niet anders.

In tegenstelling tot Baudet kan Eerdmans het gedachtegoed van Fortuyn wél verwoorden en weet hij wél hoe hij met media moet omgaan. Binnen de FvD is hij dan ook de beste kandidaat om de rol van Baudet over te nemen. Eerdmans is dé man om van FvD weer een fatsoenlijk ‘alternatief op rechts’ te maken. Maar weet, en wil, het restant van de actieve FvD’ers dit wel? Eerdmans is in elk geval een waardig opvolger van Baudet. Al hoop ik dat Annabel Nanninga het wordt.

Als Baudet aan de macht blijft en de huidige FvD-koers ongewijzigd dan blijft er weinig van de FvD over. Misschien kan Baudet alvast aan Jort Kelder vragen hoe hij tonnen kan gaan verdienen zonder ook echt iets te kunnen?