Binnenland

Moslims boos op Joop.nl vanwege cartoon over islamistisch terrorisme

30-10-2020 13:08

Francisco van Jole (screenshot)

Op het internet is gisteren onrust ontstaan over een cartoon op Jouw Online OpiniePagina (Joop.nl). Op de tekening, gemaakt door Arend van Dam, is namelijk een moskee te zien met een monsterlijke schaduw in de vorm van een ISIS-vlag.

Het gezaghebbende Dutchturks.nl ziet in de tekening niets minder dan een aanslag op alle vreedzame moslims. Deze zouden met de prent namelijk collectief worden weggezet als terroristen door Joop.nl. Verder spreekt de nieuwssite ook over gelijkenissen met nazipropaganda.

Hoofdredacteur Francisco van Jole laat op twitter weten stokstijf achter zijn cartoonist te staan. Het plaatje genaamd Nice zou namelijk enkel doelen op islamistisch terreur:

“De moskee staat symbool voor Turkije, de schaduw daarvan voor islamistisch terrorisme waar Frankrijk onder lijdt. Vreemd dat je dat op alle moslims betrekt, al is dat een vaker toegepaste poging om kritiek te smoren“.

Deze reactie wordt door veel Nederturken echter niet geloofd. Zo gebruiken Turken het Latijnse alfabet en ziet de betreffende moskee er volgens sommigen ook Arabisch uit. Uit andere hoeken van de samenleving klinkt eveneens kritiek.

De witte Koerdenjournalist Frederike Geerdink spreekt bijvoorbeeld van gevaarlijke stemmingmakerij die alle moskeeën wegzet als haattempels. Dr. Kromzwaard Martijn de Koning vindt de prent vooral een schoolvoorbeeld van ‘klassiek racisme.’

Persvoorlichter van het Europees Parlement Marjory van den Broeke neemt ondertussen de term dog whistles in de mond en ook prominent Bij1-lid en nuance-specialist Frank van der Linde doet er een plasje over. Hij daagt Van Jole uit eenzelfde tekening te maken van Israël in de vorm van een synagoge.

Uit solidariteit met de voltallige redactie van Joop.nl hier de onder vuur liggende cartoon. Want wie zwicht voor zeikers op Twitter verliest meer dan volgers alleen: