Binnenland

Opperrabbijn: Nederlandse kerken hoeven geen sorry te zeggen voor de holocaust

30-10-2020 16:39

Binyomin Jacobs (screenshot)

Terwijl de activistische roep om schulderkenning voor de slavernij steeds luider klinkt zijn er blijkbaar ook nog mensen die wel rationeel naar de geschiedenis blijven kijken. Zo is daar bijvoorbeeld de Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs. Hij stelt dat Nederlandse kerken geen excuses hoeven te maken voor de holocaust:

“Kinderen hoeven de schuld van hun ouders niet te belijden of er verantwoordelijkheid voor te nemen”

Zes christelijke gemeenschappen zijn namelijk van plan om een schuldbekentenis af te leggen op 8 november tijdens de Kristalnachtherdenking. De kerken stellen dat ze meer hadden moeten doen om de joden te redden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De PKN oordeelt zelfs dat zij in het verleden ‘de grond heeft voorbereid waar het zaad van antisemitisme zou kunnen groeien.’

Naast de Protestantse Kerk in Nederland doen ook de Gereformeerde Bond, de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), de Hersteld Hervormde Kerk, de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Nederlands Gereformeerde Kerken mee.

Het is niet de eerste keer dat Jacobs zich in dergelijke termen uitlaat. Zo liet hij een week eerder aan het Nederlands Dagblad weten de geste te appreciëren als signaal tegen antisemitisme, maar meer ook niet:

“Mijn vrouw sprak in Israël met de dochter van een SS’er. Samen stonden ze te huilen vanwege de gruweldaden die de nazi’s hebben verricht, onder wie haar vader. Maar de dochter kan er helemaal niets aan doen dat haar vader bij deze elite-eenheid van de nazi’s zat. Zo kunnen ook de huidige kerkleden er niets aan doen dat hun voorouders destijds te weinig hebben gedaan voor de Joden in ons land. Ik neem niemand iets kwalijk.”

Wel zou Jacobs het waarderen wanneer Nederland stopt met het herdenken van landverraders en andere oorlogsmisdadigers op de begraafplaats in Ysselsteyn:

“Die dodenakker in Ysselsteyn is dus een verzamelbak van SS-tuig, Nederlandse SD-ers, collaborateurs, waarvan een aantal door het verzet was gefusilleerd, en ook nog ‘gewone’ Duitse soldaten. Ook de persoon die Anne Frank en haar familie op transport liet stellen ligt daar begraven. Een herdenking op een begraafplaats waar alleen gesneuvelde ‘gewone’ soldaten begraven liggen, zelfs als dat uitsluitend Duitse soldaten zouden zijn, is in mijn optiek een totaal ander verhaal. Daar herdenken is het overwegen zeker waard. Maar hier in Ysselsteyn eer betonen aan verraders en moordenaars die er vrijwillig voor gekozen hebben om o.a. mijn familie uit te moorden en/of ze naar de gaskamers te hebben gestuurd? No way”