Binnenland

Burgemeesters willen massaal een verbod op verkoop van messen aan ‘jongeren’

01-11-2020 14:09

Foto van Igor Figueredo

Messen, hoe gaan we ermee om? Vroeger werden ze vooral gebruikt om blokjes kaas mee te snijden, maar heden ten dage komen ze vooral in het nieuws vanwege ‘jongeren’. Onder een gedeelte van de jeugd van tegenwoordig is het namelijk een rage om conflicten op te lossen middels messteken.

De burgemeesters zien dit ook en willen volgens de NOS per direct een verbod. Meer dan 70% van de geënquêteerde burgervaders zegt voorstander te zijn van een stop op messenverkoop aan jongeren. 58% van hen wil zelfs dat jongeren niet langer meer met een mes op zak mogen lopen, ongeacht de grote hiervan.

Het aantal steekpartijen onder minderjarigen loopt de laatste jaren dan ook flink op. Zo werden er in 2019 maar liefst 380 jongeren verdacht van deze misdaad. Dit is meer dan een verdubbeling vergeleken met de cijfers uit 2017.

Aan het begin van dit jaar zag minister Ferdinand Grapperhaus nog geen aanleiding om het verbod op messen uit te breiden. Naar aanleiding van de zorgen van de burgemeester zal hij de huidige wetgeving alsnog onder de loep nemen.

Of de burgemeesters ook voorstander zijn van een verkoopverbod van hamers, bijlen, spiezen, bakstenen en bowlingballen aan jongeren is nog niet bekend.