Binnenland

Tweederde Primera-winkels legt wappietijdschrift Gezond Verstand niet in schappen

02-11-2020 13:14

Wappiemagazine Gezond Verstand, foto Willem Treur

Tweederde van de Primera-franchisenemers heeft besloten het complotkrantje Gezond Verstand, waarin de coronapandemie kunstmatig wordt genoemd, niet in de schappen te leggen. De distributeur van Primera-winkels, die verantwoordelijk is voor het uitzetten van nieuwe titels, heeft verzuimd de filialen op de hoogte te stellen van de levering van het wappiemagazine. Daarop zijn beide partijen met elkaar in gesprek gegaan. Een woordvoerder van de keten heeft aan NU.nl laten weten de keuze van de filiaalhouders te respecteren:

“Op basis van het uitgangspunt ‘vrijheid van meningsuiting’ heeft de distributeur besloten het tijdschrift in distributie te brengen. Zij volgen hiermee de Nederlandse wet”

Toch laat Primera weten ondanks dit standpunt de situatie rondom het coronavirus ‘uiterst serieus’ te nemen:

“Om deze reden hebben wij, in overleg met onze distributeur, de mogelijkheid aan de winkels geboden om de geleverde magazines van Gezond Verstand niet in de schappen te leggen.”

“Wij respecteren iedere afweging die onze ondernemers hierin maken.”

Hierna gaf tweederde dus te kennen geen trek te hebben in het verspreiden van wappiewappietuuttuut-lectuur. Het blad van cognitief aan lager wal geraakte emeritus professor Karel van Wolferen is exclusief gevuld met volslagen waanzinnige quatsch. Zo zouden mondkapjes bij kinderen voor hersenschade kunnen zorgen en is de hele ziekte sowieso maar een griepje.

Eerder gaf het bedrijf achter Bruna en AKO ook te weten de vrijheid van meningsuiting hoog op te nemen en alleen bij een verbod door de rechter een titel uit de schappen te halen.