Binnenland

ChristenUnie wil Europees verbod op financiering van islamitische organisaties uit onvrije landen

03-11-2020 17:52

Foto van: Jason Leung

De Europese Unie moet buitenlandse financiering van islamitische organisaties uit onvrije delen van de wereld zo snel mogelijk verbieden. Dat stelt fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers in Goedemorgen Nederland.

De politicus zegt hiermee het gedachtegoed te willen bestrijden dat heeft geleid tot de aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk. De Tweede Kamer tracht al een tijdlang deze ongewenste buitenlandse beïnvloeding tegen te gaan, maar volgens Segers is dat nog niet genoeg:

“Wat ik zou willen is dat we dit Europees aanpakken. Een verbod in Nederland is heel makkelijk te omzeilen, want je kunt namelijk ook een gift in België of Frankrijk geven, en dat kan naar Nederland worden overgeheveld.”

Momenteel heeft overigens ook Nederland maar amper een idee welke haatdragende buitenlandse boeddhisten er allemaal geld sturen naar de boeddhistische tempels in ons land. Zo stelde een parlementaire ondervragingscommissie afgelopen zomer nog in een rapport vast dat:

‘Het zicht is beperkt en afhankelijk van de goede wil van andere landen om daarover informatie te delen.’

Volgens de Kamercommissie is het voor gemeenten ook moeilijk om in de gaten te krijgen wat er speelt. Vaak worden de giften gedaan onder het mom van ‘religieus onderwijs’ of ‘religieuze liefdadigheid.’ De schenkers van het geld stellen bovendien geen harde eisen aan hun schenking, omdat ze weten dat de ontvangers er toch wel dezelfde ideeën erop na houden.

Volgens het rapport wordt er verder vooral buitenlands geld gepompt in de verspreiding van een fundamentalistische islamitische boodschap. Een trend die overigens ook wereldwijd is waar te nemen.

Veel moskeebestuurders in Nederland vinden ondertussen dat ze weg worden gezet als een stelletje schimmige radicale infiltranten. Zo wist moskeebestuurder Jacob van der Blom afgelopen juni nog te melden dat hij altijd open is geweest over de miljoenen die Koeweit investeerde in de Blauwe Moskee te Amsterdam. Een investering die volgens hem bovendien zorgt voor een betere emancipatie van de Nederlandse moslimvrouw.

“Dankzij buitenlandse financiering die wij kregen, hebben we als eerste moskee een meerderheid van vrouwen in het bestuur.”

Als je het zo hoort zouden we het dus eigenlijk juist nog makkelijker moeten maken voor buitenlandse entiteiten om te investeren in de goedgelovige Nederlander.