Binnenland

Doodgetrapte man in Arnhem niet het eerste bejaarde slachtoffer van minderjarige verdachte

04-11-2020 17:35

Een van de jongens die wordt verdacht van de dodelijke mishandeling in Arnhem heeft eerder een bejaarde man in elkaar geslagen. Dit vertelt oud-dominee Henk de Bruijn vandaag tegen De Gelderlander. Het verhaal maakt ook duidelijk waarom de jongeren zo open en bloot geweld plegen: ze komen er gewoon mee weg.

De Bruijn werd op 1 juni 2019 in elkaar geslagen door de minderjarige verdachte nadat hij een opmerking maakte over rotzooi op straat. De man hield hier twee blauwe ogen, een gebroken neus en een hersenschudding aan over.

Volgens de gepensioneerde dominee duurde het een week voordat er op het politiebureau tijd was voor zijn aangifte. Hierna moest hij nog eens zeven weken wachten tot een politieman de verdachte ging opzoeken. Vervolgens vertelde de jongeman de agent doodleuk dat hij de 68-jarige De Bruijn inderdaad had geslagen, maar dat dit volkomen terecht was geweest:

“Ik zou hem bij de keel hebben gegrepen. En hij zou slechts hebben gereageerd uit zelfverdediging. Als ik de aangifte niet zou intrekken, zou hij aangifte gaan doen van bedreiging. Een paar jongens die erbij stonden bevestigden zijn verhaal. Dus de officier van justitie geloofde die jongens en vond dat ik loog. Daarmee was de zaak afgedaan.”

De zaak werd uiteindelijk geseponeerd door het OM. In eerste instantie had de man geen zin om nog meer vertrouwen te investeren in een rechtstaat die hem van slachtoffer tot dader bombardeert. Nu er een andere oudere man is doodgetrapt ziet De Bruijn het als zijn plicht om de beslissing van het openbaar ministerie alsnog aan te vechten:

“Eigenlijk vind ik dat wat mij is overkomen niet te vergelijken is met de fatale mishandeling van vorige week. Ik leef mee met de familie en vrienden van het slachtoffer. Ik wil ook geen wraak op de verdachte. Zo zit ik niet in elkaar, maar wil wel erkenning voor wat er is gebeurd. Wat rest is een gevoel van onmacht en onveiligheid.”