Binnenland

Femke Halsema: ‘Onacceptabel vrijheid van meningsuiting beetje in te perken’

04-11-2020 16:37

Femke Halsema. Foto: Maarten Brante.

De in heel Nederland populaire burgemeester Femke Halsema heeft in de gemeenteraad opnieuw namens Amsterdam haar afschuw over de aanslagen in Frankrijk en in Wenen uitgesproken. Daarnaast heeft ze gereageerd op de uitspraken van iman Yassin Elforkani. Deze imam gaf vorige week te kennen dat wat hem betreft de vrijheid van meningsuiting best een beetje teruggeschroefd mag worden. En dan met name in gevallen waar het de profeet Mohammed betreft:

‘Door die beledigingen van de islam ontstaan een hele negatieve dynamiek en een giftige sfeer in de samenleving, met alle risico’s van dien. Daar moeten we van af. We komen er niet uit als we blijven wijzen op de vrijheid van meningsuiting en dat je alles moet kunnen zeggen. Het lijkt een wedstrijd wie het hardste de islam kan beledigen.’

Hoewel Halsema er voor álle Amsterdammers is, en ook zielsveel van álle Amsterdammers houdt is ze toch niet enthousiast over het voorstel van Elforkani:

‘Onze vrijheid zit verankerd in onze grondrechten en daarop zijn geen compromissen mogelijk. Jihadisten en hun handlangers misbruiken de grondrechten met het doel ze te vernietigen. Dat mogen we niet toestaan. Anderen suggereren om de vrijheid van meningsuiting maar een beetje in te perken zodat niemand gekrenkt raakt. Onacceptabel. Weer anderen beweren dat we de vrijheid van godsdienst nu maar moeten inperken. Ook dat kan niet. Onze grondrechten en onze vrijheid zijn er voor iedereen en zijn ondeelbaar.’

Na verdere vragen vanuit de raad gaf de burgemeester aan dat ze de boodschap zal overbrengen als ze de imam van de Blauwe Moskee spreekt :

‘Ik ben het zeer met hem oneens.’

Daarnaast heeft Halsema de Amsterdamse leraren een hart onder de riem gestoken. Ze is er trots op dat die na de ‘barbaarse moord’ op Samuel Paty gewoon door zijn gegaan met hun werk:

‘Laten wij hier als stadsbestuur nog eens uitspreken hoe verschrikkelijk trots wij op hen zijn. Zij hebben heel scherp voor ogen hoe belangrijk zij zijn om kinderen tot weerbare en vrije burgers te laten opgroeien.’

Ook moslims die niet willen dat hun geloof nog langer misbruikt wordt door kwaadwillenden vinden het stadsbestuur aan hun zijde:

‘Ook zij moeten zich gesteund weten door het stadsbestuur. Ook voor hen staan onze deuren altijd open.’

Eventuele aanslagen in Amsterdam is de stad ‘op voorbereid en bedacht’. Op vragen van Forum voor Democratie liet Halsema weten dat de ‘zaak goed in de gaten wordt gehouden’.