Binnenland

KOZP gaat nu ook actievoeren in winkelstraten tegen foute winkeliers

06-11-2020 19:44

Screenshot van een zwaar omstreden en extreem racistisch Zwarte Pietenfiguur. Zo goed, oh almachtig Facebook?

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet gaat de komende weken actievoeren in Nijmegen tegen Zwarte Piet. Nu was de traditionele Pieterbaas hier allang niet meer welkom tijdens de officiële sinterklaasoptocht. De gemeente werkt namelijk sinds dit jaar enkel nog samen met ‘andere piet-figuren.’ Voor de actievoerders is dit echter niet genoeg. Zij willen dat ook particulier Nijmegen per direct stopt met het afbeelden van dit kwetsende personage.

Volgens Radio RN7 zal het protest vooral bestaan uit gesprekken met winkeliers en ‘ludieke acties’:

“De decemberversieringen in sommige winkels zijn ons nog een doorn in het oog. Daarom roept KOZP Nijmegen winkeliers en winkeliersverenigingen op om de raciale karikaturen uit de decemberversiering te halen zodat het sinterklaasfeest echt een feest voor alle kinderen wordt.”

In ander Pietennieuws: nieuwsmedia mogen van de Facebook-inquisiteurs alleen nog maar foto’s laten zien van Piet ‘als het beeld is voorzien van tekst waarin de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet wordt benoemd.’ Zo staat er bij NU.nl te lezen:

“Facebook legt de regels uit aan de hand van een fictief voorbeeld van een intocht in de stad Groningen. Als een foto met zwarte pieten is voorzien van de tekst ‘De stad Groningen heeft ervoor gekozen om vast te houden aan Zwarte Piet, ondanks maatschappelijke kritiek’, is de foto toegestaan.

Een journalistiek medium, zoals krant of tv-programma, zou dezelfde foto niet mogen plaatsen als de tekst ‘Sinterklaas is gearriveerd in Groningen. Het feest kan beginnen!’ plaatst.”

Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ vindt het zorgelijk dat een van de machtigste bedrijven ter wereld zich nu zelfs inhoudelijk lijkt te bemoeien met hoe vrije journalisten hun werk invullen. Maar goed, wat wil Thomas Bruning van de NVJ doen dan? Facebook voor de Raad voor de Journalistiek slepen? Het bedrijf is zelfs te groot om fatsoenlijk te luisteren naar de Europese Unie.

Gelukkig was er ook nog positief nieuws te vinden voor de voorstanders van Zwarte Piet. In het hart van onze democratie is namelijk een verkenner Piet opgedoken. Hoogstwaarschijnlijk is deze op zoek naar een meerderheid voor de aankomende verkiezingen.

Het is overigens nog niet duidelijk welke verplichte foto-onderschiften we van Facebook bij die maatschappelijke discussie moeten tikken aankomende 2021.