Buitenland

Oostenrijk sluit een moskee vanwege terroristische aanslag in Wenen

06-11-2020 17:18

Wenen. Foto via Joachim Pressl

De Oostenrijkse ministers Susanne Raab (Integratie) en Karl Nehammer (Binnenlandse Zaken) hebben vrijdag bekendgemaakt dat ze één moskee en één islamitische vereniging gaan sluiten. De twee instellingen zouden hebben bijgedragen aan de radicalisatie van de moslimextremist die begin deze week een aanslag pleegde in Wenen. Bij de moordaanslag kwamen vier burgers om het leven, plus de dader zelf. Nog eens 22 mensen raakten gewond.

De afgelopen dagen zijn er 16 mensen opgepakt in verband met deze terroristische aanslag. Vier van hen zijn al eens eerder veroordeeld vanwege terrorismegerelateerde misdaden. Ook de overleden dader moest al eens voor de rechtbank verschijnen vanwege banden met ISIS. De man liet de rechter toen weten dat hij was gebrainwasht door een ‘foute moskee.’

Ook in andere Europese landen liggen radicale islamitische organisaties momenteel onder een vergrootglas. Zo wil de Franse president Macron verschillende instellingen verbieden die banden zouden hebben met de moslimbroederschap. In Nederland pleitte onlangs fractievoorzitter van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, voor een Europees verbod op buitenlandse financiering van Islamitische organisaties.