Richard de Mos – Op de Dag tegen Fascisme en Antisemitisme moeten we waakzaamheid omzetten in daden

09-11-2020 12:23

Auschwitz, Holocaust, Shoa
Auschwitz. (Pixabay)

Vandaag is het de Internationale Dag tegen Fascisme en Antisemitisme. Deze dag was in 1938 de dag waarop de wereld kennismaakte met een niet te bevatten Jodenhaat: Kristallnacht. De nacht waarop in heel Duitsland Joden en hun bezittingen werden aangevallen. Niemand kon zich voor deze nacht iets voorstellen bij het georganiseerd in brand steken van synagogen, het ingooien van ruiten van Joodse winkels, het vernielen van Joodse scholen en begraafplaatsen. Bij het in, of vlak na, de Kristallnacht vermoorden of tot zelfmoord drijven van honderden Joden. Bij het opsluiten van tienduizenden mannen in concentratiekampen. Laat staan dat iemand toen kon bevroeden welke moordmachine zich meester zou maken van een groot deel van Europa.

De wereld keek, zonder iets te doen, toe hoe de nazi’s antisemitisme tot beleid maakten. Een weg waarin de de opmars van het antisemitisme, die Hitler in 1923 bij de Bierkellerputsch begon, eindigde in de hel op aarde, waar miljoenen mensen systematisch zijn vermoord!

Ondanks de verschrikkingen van de Holocaust, blijft antisemitisme sluimerend aanwezig, is het nooit weg. Volgens een wereldwijd antisemitisme-rapport neemt Jodenhaat toe. Denk aan de recente terreuraanslag op een synagoge in het Duitse Halle en het feit dat, net als in de rest van Europa, het aantal tegen Joden gerichte incidenten in Nederland toeneemt. Incidenten die variëren van scheldpartijen, bedreigingen, spugen en fysiek geweld tot het met camera’s beveiligen van Joodse instellingen. Een EU-brede enquête van uit 2018 had ook al een schokkend resultaat; veel Joden in Europese landen zien antisemitisme toenemen, voelen zich geregeld onveilig of overwegen zelfs emigratie vanwege anti-Joodse sentimenten.

Meer waakzaamheid is geboden om de toenemende Jodenhaat te stuiten. Zeker ook nu na de moord op de Franse leraar Samuel Paty, ook in Nederland, de discussie is losgebarsten of lessen, waaronder ook die over de Holocaust, nog wel in alle vrijheid gegeven kunnen worden. Antisemitisme moet te vuur en te zwaard worden bestreden. Daarom pleit ik voor ‘verplichte’ excursies van scholieren naar Auschwitz, voor het stimuleren en faciliteren van scholen om gebruik te maken van lespakketten over de Shoah en de geschiedenis van Joden als preventie tegen Jodenhaat. Ter bestrijding van antisemitisme moet onderzoek gedaan worden naar de aard en de omvang; breng de incidenten, eventueel samen met het CIDI in kaart teneinde de autoriteiten te helpen incidenten doelgerichter aan te pakken. Werk beter samen met de Joodse gemeenschap om de aangiftebereidheid te verhogen en te vergemakkelijken. Pas als we waakzaamheid omzetten in daden, maken we echt werk van het uitbannen van antisemitisme.