Binnenland

Twijfels over geaardheid Nigeriaanse vluchteling die werd overgoten met kokend water

09-11-2020 13:10

Als het aan de IND ligt moet de Nigeriaanse Happy binnenkort het land verlaten. De 23-jarige vrouw kreeg landelijke bekendheid nadat ze was aangevallen met kokend heet water in een AZC. Een andere vluchteling zou het niet hebben kunnen verkroppen dat Happy een relatie had met een vrouw in plaats van met hem.

De IND stelt echter nu dat er geen overtuigend bewijs bestaat dat de Nigeriaanse vrouw lesbisch is. Haar verklaringen hierover zouden te summier zijn. Op openlijk homoseksueel leven staat in Nigeria een gevangenisstraf van maximaal 14 jaar. In gebieden waar de shariawetgeving heerst kan het zelfs de doodstraf opleveren, want Allah is vrede.

Tegenover BN De Stem toont voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support zich verontwaardigd:

“De IND trekt haar geaardheid in twijfel. Bizar. Haar landgenoten in Gilze waren er nogal van overtuigd en er zijn genoeg bewijzen. Hoe kan er nou twijfel zijn over de  geaardheid van Happy”

Veel LHBT-vluchtelingen voelen zich sowieso al langer onveilig in de Nederlandse asielzoekerscentra. Het COA reageert amper op signalen van homofoob geweld en heeft liever dat de homoseksuele vluchteling zijn Grindr even een tijdje in de kast laat staan.

Instant update: Het IND is gewoon een puinhoop. Volgens advocaat Judith Pieters hadden ze simpelweg geen idee wie haar client was:

“Ik krijg zojuist te horen dat de IND niet in de gaten had dat het om Happy ging. Daarom overwegen ze uitstel aan te vragen en Happy opnieuw te horen. Heel bijzonder”, meent ze. Het bericht is zo nieuw dat Pieters nog niet de tijd gehad met haar cliënt te spreken.”