Binnenland

Bijna meerderheid onder Nederlandse bevolking voor afschaffen zwarte piet

12-11-2020 09:12

Screenshot van een zwaar omstreden en extreem racistisch Zwarte Pietenfiguur. Zo goed, oh almachtig Facebook?

De NPO, GroenLinks, D66 en Facebook hebben het voor elkaar: zwarte piet wordt steeds meer omstreden. Jarenlange propaganda werpt zijn vruchten af.

Het aantal mensen dat voorstander is van een traditionele ‘Zwarte Piet’ is dit jaar fors lager dan een jaar geleden. Iets meer dan de helft, 55 procent, vindt dat het uiterlijk van ‘Zwarte Piet’ niet moet worden aangepast. Dat was vorig jaar 71 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 29.000 leden van het Opiniepanel. Een derde (34 procent) vindt dat de traditionele piet wel moet worden aangepast. 11 procent twijfelt daarover.

Al sinds 2013 onderzoekt EenVandaag hoe mensen over het uiterlijk van ‘Zwarte Piet’ denken. Sindsdien groeit het aantal mensen dat vindt dat het uiterlijk van de traditionele piet aangepast moet worden, gestaag.

Steeds meer mensen veranderen van mening en vinden dat de volledig zwartgeschminkte zwarte piet (door media driftig geframed als snoeihard racisme dat de walgelijke aard van de blanke Nederlander illustreert) plaats moet maken voor de roetveegpiet. Een van de redenen is dat mensen helemaal klaar zijn met de eeuwige discussies en de racismeverwijten. Drammen werkt dus! Daarom denken de meeste Nederlanders dat de volledig zwarte piet helemaal zal verdwijnen.