ThePostOnline

Ministerie van Justitie VS stopt zaak Jeffrey Epstein opnieuw in doofpot

13-11-2020 19:26

Mugshot van Epstein.

Het Ministerie van Justitie in Amerika heeft niks verkeerds gedaan tijdens het ‘onderzoeken’ en ‘aanklagen’ van miljardair Jeffrey Epstein. Dat concludeert althans het Ministerie van Justitie na een intern onderzoek. Aanleiding voor deze introspectie was de bijzonder lage straf die de pedoseksueel kreeg van openbaar aanklager Alexander Acosta in 2007.

De man kreeg 18 maanden cel voor het seksueel misbruiken van twee minderjarige meisjes. Verder mocht Epstein 16 uur per dag 7 dagen per week vanuit huis werken voor een stichting die speciaal voor die reden was opgezet. Ook kregen zijn slachtoffers niets te horen over deze deal. Iets wat volstrekt illegaal is volgens het Amerikaanse wetboek. Toch concludeert het Ministerie van Justitie nu dus dat Acosta niks verkeerds heeft gedaan. Volgens de onderzoekers heeft hij gewoon een foutje gemaakt en het onderzoek wellicht iets te snel afgesloten.

Eerder verklaarde Acosta zelf dat hij van hogerhand was geïnstrueerd om de zaak los te laten. Epstein zou beschermd worden door inlichtingendiensten en sowieso ‘Above his pay grade zijn. Dat laatste is overigens best makkelijk te geloven. De Amerikaanse overheid onderhoudt namelijk al decennialang een innige band met de veroordeelde pedoseksueel. Zo vloog president Clinton minstens 26 keer mee met Epstein in de Lolita Express. Het vliegtuig kreeg die naam omdat er verdacht vaak te jonge meisjes in sexy zusterpakjes meevlogen.

Ook in de rechtszaal heeft de Amerikaanse overheid er alles aan gedaan om de goede naam van Epstein gezuiverd te krijgen. Zo probeerde assistent Jennifer Gaffney in opdracht van openbaar aanklager Cyrus Vance Jr. de status van zedendelinquent voor de miljardair te verlagen. Of dat niet de taak is van een advocaat in plaats van een openbaar aanklager? Rechter Ruth Pickholz vond in 2011 van wel en kwam haast woorden tekort om haar ongeloof te uiten:

“Ik heb nog nooit eerder een openbaar ministerie gezien dat zoiets doet als dit. Ik heb vele zaken behandeld die een stuk minder ernstig zijn dan deze en waarbij een aanklager nooit en te nimmer om een verlaging zou vragen.”

Net als Acosta bleken ook Vance Jr. en Gaffney simpelweg een foutje te hebben gemaakt. Zoals u begrijpt kreeg Gaffney later een Lydia Martinez Award toegekend vanwege alle compassie die ze als officier van justitie had getoond voor slachtoffers van seksueel misbruik.

Ook de handlangers van Jeffrey Epstein kunnen vrijwel altijd rekenen op de steun van de Amerikaanse overheid. Zo lukte het minister van Justitie William Barr bijna om co-conspirator Ghislaine Maxwell een openbaar aanklager te geven zonder ervaring met aanklagen. Bijna, want Geoffrey Berman liet zich namelijk niet zomaar aan de kant duwen en dreigde met een rechtszaak tegen zijn baas. Uiteindelijk wist de aanklager te regelen dat zijn nummer 2, ijzervreter Audrey Strauss, hem verving.

Enfin, een hoop woorden, feiten en links die kort gezegd allemaal neerkomen op één ding: machten binnen de Amerikaanse overheid doen hun uiterste best om Jeffrey Epstein en zijn handlangers zoveel mogelijk te beschermen. Het gebeurt openlijk, iedereen ziet het en de ambtenaren die dit faciliteren zouden zich dan ook kapot moeten schamen.