Binnenland

Boeren mogen niet protesteren in de tuin van Koning Willem-Alexander

16-11-2020 16:04

Foto via Patrick Fore

Morgen weer een land vol met trekkers, want de boeren rijden weer eens richting Den Haag uit protest. Farmers Defence Force (FDF), bekend van ongewenste fruitmanden en omroep-ambities, wil hiermee aandacht vragen voor de stikstofplannen van het kabinet. Als het aan de regering ligt worden de milieuregels voor landbouwondernemers strenger en wordt het voor hen ook moeilijker om een nieuw bedrijf te starten na opkoping.

Vanavond zullen de eerste landbouwmachines al vertrekken uit Noord-Brabant en Groningen om op tijd aan te komen bij paleis Huis ten Bosch. Het FDF hoopt dat er zo’n 1000 a 2000 trekkers meedoen aan de demonstratie en dat Willem-Alexander bereid is om hun verklaring in ontvangst te nemen. Al is dit volgens coördinator Rutger van Lier geen vereiste:

“We hopen natuurlijk dat de koning opendoet, maar we kunnen ook voor een dicht hek ons zegje doen. Daar nemen we een geluidsinstallatie voor mee. Er zal een kleine groep zijn die uiteindelijk onze verklaring overhandigt. Het is natuurlijk ludiek bedoeld om bij de koning langs te gaan, maar wel voor een ernstige zaak. Als de Omgevingswet erdoorheen komt, betekent dat het boeren weer een stuk lastiger wordt gemaakt en de stikstofregels nog strenger.”

De gemeente Den Haag laat ondertussen weten dat de boeren absoluut niet welkom zijn bij de woning van de Koning. De demonstranten mogen van het stadsbestuur wel protesteren bij de Koekamp. Een park dat naamtechnisch ook veel beter aansluit bij de belevingswereld van de boeren. De ANWB zegt nog niet te weten wat al die trekkers op de weg gaat opleveren qua verkeersinfarct. De route die FDF vanavond en morgen gaat volgen is nog wat ongewis.