Binnenland

COA heeft last van Nederlanders die geen AZC in de achtertuin willen

17-11-2020 11:11

Refugees on a boat crossing the Mediterranean sea, heading from Turkish coast to the northeastern Greek island of Lesbos, 29 January 2016. Foto: Mstyslav Chernov/Unframe (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Mstyslav_Chernov)

Asielzoekers, hoe gaan we ermee om? De meeste mensen zijn namelijk best voor opvang. Best, maar het moet niet bij hen in de straat gebeuren. Het is een houding die het COA in grote problemen brengt. De organisatie die de mensen moet opvangen kampt dan ook met een gigantisch gebrek aan bedden voor vluchtelingen.

In een artikel in de Telegraaf van dinsdag wordt het voorbeeld van Hardenberg aangehaald. Daar deed de gemeente onlangs nog onderzoek naar het draagvlak voor verlenging van een opvanglocatie. 50% van de bewoners had geen problemen hiermee, zolang het maar aan de andere kant van het dorp gebeurde. Dit aandeel daalde naar 20% wanneer de opvanglocatie wel in de eigen buurt was.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de ervaring met nieuwkomers in de wijk niet altijd 100% positief is:

“Iets meer dan de helft van de respondenten ervaart weleens overlast door de bewoners van het azc. De ervaren overlast bestaat vooral uit een onveilig gevoel, geluidsoverlast, dreiging, het lastigvallen van vrouwen, groepsvorming, verkeershinder, agressief gedrag en het rondhangen op straat.”

Door het verminderende draagvlak in de samenleving voor AZC’s verliest het COA volgend jaar 2760 bedden. Over 1850 opvangbedden wordt nog gesteggeld binnen drie gemeenten.

Het is niet de enige plek waar de Nederlandse opvangmachine vastloopt. Ondanks dat er bij het IND een speciale taskforce is opgericht, bestaande uit 500 medewerkers, groeit de achterstand daar met de dag. Zo moesten er vorige maand nog 18.765 asielzaken worden afgehandeld. Een vertraging die de belastingbetaler flink wat geld kost. Asielzoekers hebben namelijk recht op een vergoeding wanneer ze te lang op een uitspraak moeten wachten.

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel slapen net aangekomen vluchtelingen ondertussen soms tegen de muur vanwege een gebrek aan bedden. Aangezien statushouders vaak recht hebben op voorrang op de sociale huurmarkt zorgt de instroom ook daar voor extra drukte. Alleen in Amsterdam lijken ze de situatie onder controle te hebben. Daar vinden ze al jarenlang zelfs ruimte voor buitenlanders die illegaal in Nederland verblijven. Wordt vervolgd.