Binnenland

Forumjugend royeert klokkenluiders die extreemrechtse chatberichten aan de kaak stelden

17-11-2020 08:35

Thierry Baudet met op de achtergrond Freek Jansen bij Jinek.

De jongerenorganisatie van Forum voor Democratie, JFVD, heeft klokkenluiders gestraft die extreemrechtse wantoestanden in JFVD-chatgroepen onthulden. Dit blijkt uit royementsbrieven die op 17 september zijn verstuurd en die in handen zijn van de Volkskrant. In de brieven wordt de klokkenluiders verweten dat ze hebben geprobeerd de partij “binnen te dringen en druk uit te oefenen op het bestuur”.

Ook staat in de brief dat de klokkenluiders “de goede naam van JFVD ernstig en op onredelijke wijze in het geding gebracht”. De VK schrijft:

De reeks royementen versterkt het gevoel van kritische ex-leden dat JFVD (en moederpartij FVD) zich meer opwinden over de publicitaire schade dan over de appberichten zelf.

Eind april bracht het artikel van HP/De Tijd een mediastorm teweeg: het opinieblad publiceerde screenshots uit vooral onofficiële groepen met JFVD-leden. In één groep werd het nationaalsocialisme de ‘beste economische formule ooit’ genoemd. Een ander groepslid verklaarde ‘letterlijk iedere ideologie’ te zullen aanhangen die Nederland ‘weer 95% blank maakt met 0% moslims’.

In eerste instantie verklaarde Forum ‘geen gedachtepolitie’ te willen spelen. Later royeerde de partij alsnog drie leden en schorste zij drie andere.

Ook blijkt uit een geluidsopname dat een klokkenluider zwaar is geïntimideerd door functionarissen van JFVD. De JFVD wordt al jaren geleid door Freek Jansen, de voornaamste vertrouweling van Forumleider Thierry Baudet en tegenwoordig kandidaat voor de Tweede Kamerlijst van FVD.

Lees ook: HP/De Tijd: Rechterhand van Thierry Baudet Freek Jansen ‘relativeerde Holocaust’

Lees ook: Theodor Holman gooit Thierry Baudet en Freek Jansen voor de bus

Lees ook: Het FvD Boreaaljournaal met Willem Treur, Freek Jansen editie