Binnenland

Mensen steken nu elke dag vuurwerk af uit protest tegen vuurwerkverbod

17-11-2020 20:01

Foto via James Owen

Drie dagen geleden staken mensen in de omgeving Den Haag uit protest vuurwerk af tegen het vuurwerkverbod. Dit heeft blijkbaar bewoners in Apeldoorn enorm geïnspireerd, want daar is het nu elke dag om 20:00 raak. In verschillende Facebookgroepen wordt dan ook expliciet opgeroepen om mee te knallen. De plaatselijke politie is natuurlijk niet blij met deze burgerlijke ongehoorzaamheid en zegt strenger te gaan handhaven.

Uit de grensstreken klinken ondertussen steeds meer geluiden om de invoer van vuurwerk uit het buitenland te verbieden. Ondanks dat je geen vuurwerk mag afsteken of verkopen is het kopen van Duits vuurwerk nog wel toegestaan:

“Het is toch een wonderlijke besteding van gemeenschapsgeld om de vuurwerkbranche met tientallen miljoenen te compenseren en de achterdeur wijd open te zetten en zo het gestelde doel (geen vuurwerk afsteken, ThM) onmogelijk te maken. Dat gat zou de minister moeten dichten”

,aldus een bezorgde burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal. Mensen die minder dicht bij de grens wonen zoeken ondertussen naar alternatieve knallers. Zo is het carbid schieten bezig aan een heuse renaissance en zijn de carbidtonnen vrijwel in gans het land uitverkocht.

De Nederlandse BOA bond smeekt inmiddels om dan ook maar het carbid schieten te verbieden. Het vuurwerkverbod werkt immers zoals gehoopt en mensen zullen na de carbid echt niet zoeken naar wéér een ander alternatief om rampjaar 2020 knetterend af te sluiten.