Politiek

Politieke steun voor Femmes for Freedom om Utrechtse alFitrah-moskee te sluiten

17-11-2020 14:11

De alFitrah-moskee in Utrecht. (Screenshot Google Maps)

De gemeente Utrecht moet het verzoek van Femmes for Freedom om de alFitrah-moskee te sluiten, opvolgen. Daarvoor pleiten de lokale VVD, SP en PVV. Dat schrijft de Telegraaf dinsdag.

Video – Zo werd Utrechtse moskeevoorzitter Suhayb Salam betrapt op meineed

Voorvrouw van de organisatie die opkomt voor (seksueel) onderdrukte vrouwen en meisjes Shirin Musa wees er eerder dit jaar op dat in de lessen van de koranschool van de moskee vrouwelijke genitale verminking, polygamie en illegale shariahuwelijken wordt goedgepraat en zelfs onderbouwd.

Musa diende daarom handhavingsverzoek in, waarin om sluiting wordt gevraagd.

De gemeente liet in augustus weten:

“De uitingen van allFitrah (inclusief lesmateriaal) vallen onder vrijheid van meningsuiting dat is gewaarborgd in artikel 7 van de Grondwet. Verder vallen onderwijsactiviteiten onder de vrijheid van onderwijs die is gewaarborgd in artikel 23 van de Grondwet.”

Volgens Musa en de raadsfracties kan het propageren van geweld tegen vrouwen niet onder vrijheid van meningsuiting vallen, en is het beschermen van meisjes en vrouwen tegen besnijdenis en praktijken als kindhuwelijken een fundamenteel mensenrecht. Omdat een aangifte van Femmes for Freedom tegen de as-Soennah-moskee in Den Haag tot vervolging door het Openbaar Ministerie leidde, ziet de politiek die mogelijkheid ook voor Utrecht.

Wordt vervolgd.

Lees ook – 80 uur werkstraf voor vrouwenbesnijdenis-prediker Haagse As-Soennah moskee