Binnenland

Greenpeace gebruikt coronacrisis om KLM kapot te maken

18-11-2020 14:26

Een vliegtuig van KLM. Foto via Oskar Kadaksoo

De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) zou zomaar failliet kunnen gaan als de rechter Greenpeace gelijk geeft. Dat beweert althans de landsadvocaat volgens de Telegraaf vandaag in de rechtbank.

De milieuorganisatie heeft een kort geding aangespannen vanwege een leningenpakket van 3,4 miljard euro van het Rijk. Volgens Greenpeace heeft de luchtvaartmaatschappij geen recht op dit geld omdat de ’klimaatcrisis groter is dan de economische crisis’

“De crisis ontslaat de Staat niet van de zorgplicht. We moeten niet naar elkaar blijven kijken”,

stelt advocaat Nammy Vellinga van Greenpeace. De organisatie denkt dat het recht aan hun kant staat vanwege de urgenda-uitspraak. De rechtbank bepaalde toen namelijk dat de overheid verplicht is om CO2 en andere broeikasgassen in 2020 met minimaal een kwart te verminderen vergeleken met 1990.

De overheid wijst op haar beurt naar het economische belang van het bedrijf. Zo zijn ruim 100.000 banen direct en indirect afhankelijk van KLM. Of zoals advocaat Edward Brand het verwoordt:

“Het gaat bij het steunpakket om een crisismaatregel, juist om de netwerkfunctie van KLM en Schiphol overeind houden in deze tijd. KLM is een grote werkgever”

Wereldwijd zit de luchtvaart in zwaar weer omdat er nauwelijks meer wordt gevlogen. Ondanks dit gegeven bepaalde het kabinet onlangs dat de invoering van de vliegtaks in 2021 gewoon doorgaat. Als het aan de PvdA ligt wordt deze op den duur zelfs 100 euro. Een maatregel die ervoor zorgt dat het vliegen straks enkel nog is weggelegd voor de jetset, precies zoals het heurt.