Binnenland

Experts waarschuwen voor tsunami aan faillissementen in 2021

20-11-2020 11:30

foto via Nik

Laat u niet in de war brengen door de dalende werkloosheid, het lage aantal faillissementen en de beurzen die wereldwijd stijgen als een malle. Het coronavirus bestaat echt en zal ook op financieel vlak dood en verderf gaan zaaien.

Dat denken tenminste 102 herstructureringsexperts van banken, juristen, consultants en investeerders die door PwC en Universiteit Leiden hierover zijn ondervraagd. Bijna de helft van hen verwacht dat we in 2021 een faillissementsgolf zullen zien van Bijbelse proporties. Volgens 66% van de experts het directe gevolg van de coronamaatregelen, aldus de T.

Vooral veel horeca zal volgend jaar gedwongen worden om de tap voorgoed te sluiten. Ook bedrijven in de cultuur, sport en recreatie krijgen het zwaar. Volgens Edwin van Wijngaarden van PwC raken vooral ondernemers in de problemen die zich ‘in slaap laten sussen’ door alle steunpakketten de afgelopen tijd:

“Je ziet dat er nu meer schuld wordt opgebouwd, door uitstel van belastingen, opgeschorte aflossingen en nieuw aangetrokken financiering. De vraag is of je ook in staat bent die schulden straks af te lossen. Door de snelle veranderingen met bijvoorbeeld thuiswerken en online winkelen, komen veel ondernemingen straks in slechtere omstandigheden terug.”

Tel daarbij op dat 2021 eveneens het jaar is van de Brexit, verkiezingen in Nederland en ook gewoon nog steeds het coronavirus. Het gaat kortom een pittig periode worden met een flink prijskaartje. Tenzij je geld genoeg hebt natuurlijk, dan zul je ook aan die crisis waarschijnlijk alleen maar meer verdienen.