Politiek

Persbericht van Milli Görüş/Nederlandse Islamitische Federatie: Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) gooit ons voor de bus

23-11-2020 18:54

Kauthar Bouchallikht (Beeld GroenLinks)

GroenLinks-kandidaat Kauthar Bouchallikht gaf maandag na dagenlang stilzwijgen een interview aan Trouw over de Moslimbroederschap, haar werk voor Femsyo, waarom ze een workshop presenteerde voor Milli Görüş en wat dies meer zij. En nu zijn moslimclubs Milli Görüş en de Nederlandse Islamitische Federatie boos, blijkt uit het persbericht dat ze maandag verstuurden:

Betreft: uitlating Kauthar Bouchallikht

Wij hebben kennisgenomen van de uitlatingen van GroenLinks-kandidaat Kauthar Bouchallikht in Trouw van 23 november jl. De uitlating van mevrouw Bouchallikht is zeer teleurstellend en werkt willens en wetens aan de demonisering van de moslimgemeenschap in Nederland, in het bijzonder Milli Görüş.

Mevrouw Bouchallikht weet als geen ander dat moslims, waaronder de jongerentak van Milli Görüş, door verschillende hoepels moeten springen om te bewijzen dat zij participeren in de samenleving. Wij betreuren het ook ten zeerste dat mevrouw Bouchallikht in deze casus een islamitische organisatie, geworteld in de Nederlandse samenleving, voor de bus gooit om haar positie binnen de partij te verstevigen en aanvullend daarop aangeeft als ‘GroenLinkser niet zou langsgaan bij een van de bijeenkomsten van Milli Görüş’.

In het kader van politieke participatie organiseert Milli Görüş debatavonden om de lokale gemeenschap te informeren over de standpunten van politieke partijen. Ook GroenLinks neemt deel aan deze bijeenkomsten waarin de partijidealen worden verkondigd. Dat mevrouw Bouchallikht kiest om afstand te houden van onze moskeeën strookt dan ook weer niet met de lijn van haar partijgenoten.

Het is voor Milli Görüş niet de eerste keer dat onze organisatie het speelbal is voor politieke partijen in aanloop naar verkiezingen. Desalniettemin blijft het ons verbazen dat dit soort demoniserende woorden uitgesproken kunnen worden door politici die juist gevoed en geïnspireerd worden door organisaties als Milli Görüş. Wij betreuren dan ook de ingeslagen weg van mevrouw Bouchallikht.

Desalniettemin wensen wij haar veel succes en wijsheid toe de komende periode. Net zoals ieder ander partijlid is mevrouw Bouchallikht ook welkom in onze gebedshuizen en bijeenkomsten, met of zonder inclusieve toon. Wij hopen dat mevrouw Bouchallikht bijdraagt aan de emancipatie van moslims door ook moslimorganisaties te betrekken in plaats van uit te sluiten. Dit is wat wij verstaan onder inclusiviteit.

Met vriendelijke groet,

MG NN – Voorzitter Mustafa Hamurcu

NIF – Voorzitter Mustafa Aktalan