Binnenland

Vliegen straks alleen nog mogelijk voor gevaccineerde reizigers

23-11-2020 16:27

Foto is gemaakt door Isi Parente

De kans dat er straks alleen nog gevlogen kan worden na een vaccinatie wordt steeds realistischer. Zo is de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas van plan om haar huisregels te veranderen waardoor alleen gevaccineerde mensen nog een ticket kunnen kopen.

Volgens een woordvoerder zal Qantas zeker niet de enige luchtvaartmaatschappij zijn die deze verplichting gaat invoeren. Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van TU Delft laat tegenover RTL Nieuws weten dat dit juridisch gezien ook gewoon mag:

“Een luchtvaartmaatschappij is een private maatschappij. Dus ze mogen hun eigen huisregels bepalen. Dat is anders dan bijvoorbeeld het openbaar vervoer.”

Volgens de Chinese president Xi Jinping moet er sowieso snel een systeem komen met QR-codes voor internationale reizigers. Hiermee kan dan informatie over, onder andere, PCR-testresultaten snel worden gedeeld.

China werkt zelf al enige tijd met een puntensysteem dat bepaalt of iemand vrij mag reizen of niet. Ook in Nederland klinken er geluiden om een soortgelijk coronapaspoort in te voeren. Marketeer Vincent van Dijk legt aan het Algemeen Dagblad uit dat mensen hierbij vooral op een speelse manier moeten worden verleid:

“Je maakt er een soort interactief spel van, compleet met levels en beloningen. Pas bij het bereiken van een bepaalde vaccinatiegraad kan het hele land weer open. Code Green. Hoe meer gevaccineerden er zijn, hoe meer levels je kunt toevoegen. Een routekaart voor de terugreis.’’

Het behalen van een vaccinatie moet verder ook direct privileges opleveren:

“Als mensen een vaccinatie krijgen, krijgen ze een Corona Greencard. Als ze actief communiceren krijgen ze extra credits. Ook als ze bijvoorbeeld meedoen aan een bevolkingsonderzoek om te checken op bijwerkingen en langetermijneffecten. Hiermee kun je hen meteen laten vertellen dat het allemaal veilig en transparant is. Met deze Greencard kunnen ze uit eten, vliegen, naar een festival, naar een voetbalwedstrijd, club, concert of speciale uitverkoop.”