Binnenland

Hugo de Jonge: ‘cijfers dalen niet meer, gedeeltelijke lockdown mogelijk tot half januari’

24-11-2020 19:02

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA).

Ondanks eerder licht optimisme lijkt het nu toch slecht te gaan met de besmettingscijfers. Naar alle waarschijnlijkheid ligt het reproductiegetal R al sinds 6 november weer boven de 1. Wat er dus op neerkomt dat de pandemie momenteel niet af- maar toeneemt.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) liet na het wekelijkse vragenuurtje weten dat het afbouwen van de coronamaatregelen ‘op losse schroeven’ is komen te staan. De minister houdt er rekening mee dat de beperkte lockdown zeker nog tot half januari zal duren. Pas als het aantal besmettingen per dag weer onder de 3.600 ligt kan er weer sprake zijn van versoepelingen. Dat aantal ligt nu al circa twee weken op 5.000 per dag, ‘veel hoger dan zou moeten’ in de woorden van De Jonge.

Het lijkt er op dat het aantal besmettingen door het aflopen van de herfstvakantie is gestopt met dalen. De enige groep waar afgelopen week een forse stijging te zien was is onder scholieren, en dan met name die tussen 13 en 17 jaar oud. Het aantal positieve tests per 100.000 onder die groep steeg van 288 naar 370.

Daarnaast is het zorgelijk dat scholen en kinderdagverblijven steeds vaker een besmettingshaard blijken te zijn. Van alle besmettingen waar de bron van kon worden achterhaald was dat in 8,5 procent van de gevallen op scholen en kinderdagverblijven. Dat percentage lag de afgelopen weken tussen de 3 en 6 procent.

Volgens het RIVM zou het twee weken extra dichthouden van de middelbare scholen na de herfstvakantie de R met 0,4 laten dalen. Door ook de basisscholen dicht te houden zou daar nog eens 0,5 bij komen. Dit geldt echter niet als een populaire maatregel. Huge de Jonge heeft eerder al aangegeven geen voorstander te zijn van zo’n sluiting, alleen ‘als je écht niet anders kunt’ is de maatregel bespreekbaar. Op 8 december zal het kabinet laten weten of de huidige maatregelen aangepast zullen worden en zo ja, op welke wijze. ‘Dat betekent dat we komende weken de vinger aan de pols moeten houden, aldus De Jonge.