Johan Almekinders – Thierry Baudet hoort niet in het bestuur van Forum voor Democratie

25-11-2020 14:04

FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet (Screenshot Tweede Kamer)

Afgelopen dagen is er veel gebeurd met een lange voorgeschiedenis. Het opstappen van Theo Hiddema en Paul Cliteur maken duidelijk dat er nog deze week volstrekte helderheid dient te komen over hoe de partij de verkiezingen van 17 maart tegemoet gaat. De urgentie is hoog. Het is buigen of barsten voor de toekomst van FVD. Het moet afgelopen zijn met het circus en snel ook.

In het voorjaar werd bekend dat er binnen JFVD extremistische uitingen rondgaan waartegen het JFVD-bestuur weigerde op te treden. Vanuit de FVD is hiernaar een onderzoek gestart, met schorsingen en royeringen als gevolg. Naar nu blijkt, heeft het JFVD-bestuur deze ingreep van de partij niet serieus genomen. Onder leiding van voorzitter Freek Jansen heeft het JFVD-bestuur ruimschoots de tijd gehad om orde op zaken te stellen. Een bestuur dat niet adequaat ingrijpt, dat daders promoveert en klokkenluiders niet serieus neemt, hoort geen bestuur te zijn. Onder leiding van voorzitter Thierry Baudet heeft het landelijk bestuur ruim tijd gehad om corrigerend op te treden. Helaas bleken de twee besturen in deze kwestie niet in staat tot zelfreinigend en reinigend vermogen. Pas nadat verschillende FVD-politici het FVD-bestuur zondagavond uiteindelijk een ultimatum hebben gesteld om snel en krachtig in te grijpen, heeft het FVD-bestuur de JFVD op afstand gezet. De JFVD-voorzitter is van de kieslijst gehaald. In elke jeugdclub worden foute grappen gemaakt. Daarin is JFVD niet uniek. Maar optreden tegen uitwassen is noodzakelijk. Het JFVD-bestuur weigerde dat te doen. Behalve blijft tot op vandaag in het vage of en in welke mate de corrigerende ingreep van de partij wordt erkend door de JFVD-bestuursleden, ook niet door FVD-bestuurslid Thierry Baudet.

Thierry Baudet zag af van het lijsttrekkerschap en hij is geen voorzitter meer van het landelijk bestuur. Maar we hebben nu in dezelfde Thierry Baudet nog altijd een algemeen bestuurslid die het oneens is met het FVD-bestuur dat de JFVD op afstand heeft gezet en haar voorzitter van de kieslijst heeft gehaald. Bestuursleden van JFVD blijven de volledige mediatak van FVD beheersen. Als er al sprake is van een coup, dan is dat de coup van JFVD op de partij.

Thierry Baudet is een bestuurslid die zonder overleg een circusshow organiseert en zodoende het beoogde gesprek met de FVD-volksvertegenwoordigers in andere gremia over deze zaak ontloopt. We hebben te maken met een ongezonde en bestuurlijk onwenselijke situatie dat de vorige partijleider zijn machtspositie blijft behouden, waardoor hij achter de schermen aan de touwtjes kan blijven trekken. We verkeren nu bovendien in de onmogelijke situatie dat een bestuurslid als lijstduwer wil gaan concurreren met de nieuwe lijsttrekker. Sterker, de teruggetreden partijleider heeft nog geen dag later alweer spijt en wil met een U-bocht de verloren stelling heroveren.

De vraag luidt: hoe kan Thierry Baudet nog geloofwaardig opereren als bestuurslid of anderszins in een politiek leidende functie? Het antwoord luidt: dat kan hij niet. Aan deze show dient een onmiddellijk einde te komen. FVD is een politieke partij. Het is geen decorum voor optredens die thuishoren in een circus en die zijn afgelopen zodra de spotlights zijn gedoofd.

Zo staan de vier fractieleden van FVD Overijssel erin. Zo staan talloze vertegenwoordigers van onze partij erin. We zijn geen kijkers naar een uitvoering die we niet willen zien in een circus dat het onze niet is. We zijn gekozen om onze kiezers te vertegenwoordigen en onze standpunten over het voetlicht te brengen. Alleen zo kan FVD het geschade vertrouwen herstellen om volop te gaan voor Nederland.

Johan Almekinders
Fractievoorzitter FVD Overijssel

Frederik Tattersall
Vice-fractievoorzitter

Johan Stuut
Statenlid

Stijn Hesselink
Statenlid