Binnenland

OM: veroordelen van spoorloze asielzoekers geeft een belangrijk signaal af

26-11-2020 15:30

Vrouwe Justitia. (Pixabay)

16 asielzoekers stonden donderdag bij de rechtbank in Den Bosch terecht voor een scala aan diefstallen in Eindhoven en Maarheeze. De vluchtelingen werden onder meer verdacht van het stelen van schoenen en broeken, maar ook voor het ontvreemden van een pot chocoladepasta of een sandwich.

Erg druk is het tijdens deze zitting niet geworden, want geen van de verdachten kwam opdagen. Ook de advocaten hebben naar eigen zeggen moeite om hun cliƫnten te bereiken. De straf die de rechtbank uitspreekt, variƫrend van een paar dagen tot een paar weken gevangenisstraf, zal hoogstwaarschijnlijk de 16 personen eveneens niet ter ore komen. Overlastgevende asielzoekers verdwijnen volgens de officier van justitie simpelweg gewoon in de anonimiteit. Verder zijn verdachten soms al uitgezet.

Toch vindt het OM dat het zin heeft om criminele asielzoekers in lege rechtszalen bij verstek te veroordelen. Zij zitten namelijk in grote appgroepen met landgenoten waar nieuws over dergelijke uitspraken wordt gedeeld. Ook voor de bevolking in Budel en Maarheeze zijn de veroordelingen belangrijk meent de officier van justitie.

Uiteindelijk komt er toch nog een verdachte aan het woord via een videoverbinding. En 36-jarige man uit Algerije laat weten spijt te hebben van een winkeldiefstal.

“Ik was dronken, ik heb het gedaan, het spijt me. Het leefgeld is niet voldoende, daarom heb ik dit gedaan. Ik ben hartstikke ziek en vraag u mij te vergeven. Ik doe het echt nooit meer.”

De man die al in de gevangenis zit krijgt uiteindelijk van de rechter 1 week gevangenisstraf.