Buitenland

Oostenrijk geschokt door nepexecuties van jongeren in het park

26-11-2020 16:39

Wenen. Foto via Joachim Pressl

De burgemeester van Pottendorf wist niet wat hij zag één dag na de terreurdaad in Wenen. In het park van zijn gemeente trof hij namelijk een groep jongeren aan die bezig waren met het filmen van een nepexecutie.

Een zoektocht van de politie leidde uiteindelijk naar een lokaal opvangcentrum voor vluchtelingen. Hier lieten de tieners tussen de 14 en 17 jaar de agenten weten dat het maken van dergelijke video’s leuk is en ‘volkomen gebruikelijk in hun cultuur.’ Het is dan ook niet de eerste keer dat het alpenland te maken heeft met jongeren die dergelijke spelletjes spelen.

De jongens zijn inmiddels vermanend toegesproken en hebben te horen gekregen dat ze het filmpje moeten verwijderen van internet. Dit is tot op heden nog niet gebeurd. De binnenlandse veiligheidsdienst zegt de zaak te bestuderen en de regionale minister voor asielzaken, Gottfried Waldhäusl, heeft ook een mening over het geheel:

“Al die mensen voor wie terreur een spel is, hebben beslist geen recht om bescherming te zoeken in ons land.”

Oostenrijk treedt de laatste tijd een stuk strenger op tegen alles wat met de radicale islam te maken heeft. Zo sloot het onlangs nog een radicale moskee en een islamitische vereniging.