Richard de Mos – De Forumsoap blijkt prima bliksemafleider voor falende bestuurders toeslagenaffaire

26-11-2020 15:54

De campagnebus van Forum voor Democratie in andere tijden.

Wat zal het de falende bestuurders rondom de toeslagenaffaire goed uitkomen: het inferno bij Forum voor Democratie. Terwijl de snel opeenvolgende nieuwsberichten rondom Forum nauwelijks bij te houden, laat staan te bevatten, zijn, wordt de toeslagenaffaire onder de loep genomen. Heel wat (oud-)bestuurders die verantwoordelijk zijn voor zoveel leed bij tienduizenden ouders zullen opgelucht ademhalen, dat het vizier door de Forumsoap nauwelijks nog op hen gericht is. En dat is jammer, heel jammer!

‘En daarmee wint helaas de hype rondom een politiek drama het van het leed van tienduizenden getroffen ouders’

Wat de week had moeten worden van de afronding van de parlementaire commissie van de toeslagenaffaire, met vandaag de laatste verhoren van minister-president Rutte en minister Hoekstra, werd de week van het uiteenspatten van Forum voor Democratie. En daarmee wint helaas de hype rondom een politiek drama het van het leed van tienduizenden getroffen ouders. Tienduizenden ouders die de afgelopen jaren de dupe zijn geworden van de ongekende en keiharde fraudejacht van de Belastingdienst, waarbij de strengheid van de regels bij onschuldige ouders voor veel financiële ellende heeft gezorgd. Tijdens de verhoren werd het politiek afschuiven van zoveel leed pijnlijk duidelijk. Zowel de ambtelijke top als de politiek verantwoordelijken wisten, al jaren, van de doorgeslagen fraudejacht dat onschuldige slachtoffers maakte, maar niemand stak een vinger uit naar de duizenden in nood verkerende mensen. Een schande!

‘Benieuwd welke koppen na de conclusies van de commissie gaan rollen’

Als Kamerlid diende ik in 2010 een motie in die de regering verzocht om te onderzoeken welke ouders de dupe zijn van frauderende gastouderbureaus en om naheffingen die deze ouders krijgen te verhalen op de fraudeurs in plaats van de ouders die te goeder trouw hebben gehandeld. Binnen de mogelijkheden zou uitvoering gegeven worden aan de motie. Helaas is met deze motie he-le-maal niets gedaan. Sterker nog, de Belastingdienst heeft haar klopjacht op onschuldige ouders onverminderd hard doorgezet. Als de Belastingdienst in 2015 een gevoelige nederlaag lijdt voor de rechter, gaat de fraudejacht door. Ook een snoeihard memo uit 2017 zorgt niet voor een koerswijziging. In het stuk wordt geconcludeerd dat niet de vereiste zorgvuldigheid is betracht bij het stopzetten van toeslagen en in strijd met geldende regels is gehandeld.

Tot op de dag van vandaag moeten Kamerleden en journalisten tot het uiterste gaan om informatie over de toeslagenaffaire boven tafel te krijgen en nog steeds zijn lang niet alle getroffen ouders ruimhartig gecompenseerd. Dit dieptrieste verhaal vraagt om keiharde conclusies van de parlementaire commissie, waarbij recht wordt gedaan aan al dat leed dat onschuldige ouders willens en wetens is aangedaan. Als de Forumhype voorbij is, hoop ik dat het vizier weer gaat op deze schandvlek, waar iedereen heeft weggekeken, niemand heeft ingegrepen en de Kamer gebrekkig is geïnformeerd. Benieuwd welke koppen na de conclusies van de commissie gaan rollen.