Binnenland

Achterhoek enorm gekwetst door EO-programma over rare streekgenoten

27-11-2020 11:34

Logo van Typisch (screenshot EO)

Sinds 2018 bezoeken de EO en BNNVARA voor het programma ‘Typisch’ markante Nederlanders in heel het land. De ene keer volgen ze een mislukte vrachtwagenchauffeur in Renesse, het andere seizoen staat een duivensporter uit Muiden centraal.

Tijdens de laatste paar afleveringen richt het programma zich op de Achterhoek, maar daar zijn de plaatselijke bewoners niet blij mee. Deze voelen zich namelijk ernstig belachelijk gemaakt door de tv-serie. Zo spreekt onder andere oud-burgemeester van Winterswijk, Thijs van Beem, van een kwalijke karikatuur:

“Dit is echt een overmaat aan buitenissige types. Zo ontstaat een verkeerd beeld en daar hebben we toch al last van. Alsof hier alleen maar rust en ruimte zou zijn en verder alleen maar Normaal en de Zwarte Cross. Allemaal prima elementen, maar je moet ook andere dingen laten zien.”

“We hebben hier na de gemeente Eindhoven de meeste octrooien, we hebben een fantastische maakindustrie en goed onderwijs dat daarbij hoort. Dus om ons dan zo neer te zetten, dat vind ik echt enorm arrogant.”

Tegen de Telegraaf laat Van Beem dan ook weten dat het programma beter ‘Bijzondere Achterhoekers had kunnen heten.’ Ras-Achterhoeker Sjoerd Weikamp vindt het idem dito gemeen dat de tv-serie zo inzoomt op ‘typische typetjes.’ De populatie in de Achterhoek bestaat in het echt namelijk vooral uit enorm saaie middelmatige figuren in grauwe doorzonwoningen:

“Zij koppelen typische typetjes aan een regio. En die koppeling is niet terecht. Ga niet in een telefoonboek kijken waar de bijzondere mensen wonen om vervolgens een link te leggen met een gebied. Dáár zit de boosheid bij veel Achterhoekers.”

Opvallend in alle berichtgeving is dat geen enkele klager aangeeft welk typetje in het programma nu de steen des aanstoots is. Schamen de provincialen zich voor de ouderwetse schaapsherder Roelof? Voor dierenvriend Eco met zijn geitenwens? Of toch voor podiumbeest Henk en zijn plankenkoorts? Vragen, vragen, vragen.

In een reactie laat Tom van Straten van de EO in ieder geval weten dat de Achterhoekers niet zulke grote jankers moeten zijn:

“Ik denk dat sprake is van spraakverwarring. Typisch kan inhouden ’kenmerkend’ of ’bijzonder’. Wij willen bijzondere mensen portretteren en de serie is dus niet bedoeld als representatie van de streek”.

Zelf lachen om die malle Achterhoekers kan hier.