Binnenland

Ondanks harde afspraken toch weer 300 asielzoekers voor buurtschap met 750 inwoners

27-11-2020 14:41

AZC Azelo (screenshot RTV Oost)

Commotie bij de bewoners van het Twentse buurschap Azelo. Ondanks ‘keiharde’ toezeggingen van de gemeente Borne komen daar toch weer maximaal 299 asielzoekers te wonen. Het COA mag van het gemeentebestuur namelijk weer drie jaar gebruik maken van het oude jongensinternaat aldaar.

Eerder zou het pand nog gebruikt worden voor beschermd wonen, maar dat bleek financieel toch niet haalbaar. Burgemeester Jan Pierik zegt te beseffen dat het vertrouwen van het gehucht in hem een flinke deuk heeft opgelopen. Het is dan ook niet de eerste keer dat de gemeente een gemaakte afspraak over asielzoekersopvang hier volstrekt negeert. Toch verwacht Pierik dat met nog meer hoopvolle woorden de vertrouwensbreuk met het buurtschap kan worden hersteld:

“Er zijn veel gevoelens van onzekerheid en angst. En omwonenden zijn ook kritisch over de doelgroep die in het azc komt wonen. Het is aan ons om die gevoelens de komende tijd door goed overleg te doen verdwijnen.”

De bewoners van Azelo komen ondertussen woorden tekort om hun verbijstering te uiten. Zo stelt Wim Jansen van Stichting Gemeenschapsbelangen Azelo dat zei zich altijd constructief hebben opgesteld. Zelfs toen er incidenten waren waardoor ouders hun kinderen niet meer langs het asielzoekerscentrum lieten fietsen. Vooral het feit dat het COA hoogstwaarschijnlijk wéér minderjarige asielzoekers wil vestigen in Azelo steekt Jansen enorm:

“Ik ben zelf een man van middelbare leeftijd en niet zo bang aangelegd. Maar ik heb ook weleens gehad dat er een groep jonge asielzoekers op het fietspad stond en geen centimeter aan de kant gaat. Nou, dan voel je je toch niet veilig.”

Hij wijst erop dat 299 asielzoekers sowieso erg veel is voor een woongemeenschap met zo’n 750 inwoners. Verder is er volgens de man ook niks te doen voor de jeugd in Azelo, met alle gevolgen van dien. Jansen toont zich in nieuwsblad Tubantia dan ook strijdlustig: “We hebben nog goede hoop dat we dit kunnen tegenhouden.”