Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Voor het Forum is de kans verkeken om van een zwakke VVD te profiteren

29-11-2020 09:50

FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet in de Tweede Kamer.

Vrijdag is al vastgesteld dat door de ontwikkelingen van de afgelopen week het aantal zetels van FVD in onze peiling is gedaald naar 3 zetels (-5). De partij die hier het meest van profiteert is PVV (+4).

Ongeveer een derde deel van degenen, die nu aangeven FVD te stemmen met Baudet als lijsttrekker, zouden dat ook doen als Eerdmans of Nanninga de lijsttrekker zou zijn.

Er kan gesteld worden dat het eigenlijk niet veel meer uitmaakt wat er uit de interne strijd bij FVD precies komt, een beter resultaat op 17 maart a.s. dan 3 à 4 zetels lijkt onhaalbaar. Met Baudet of met Eerdmans of Nanninga, dat maakt eigenlijk weinig uit. En als Eerdmans en Nanninga een nieuwe partij zouden oprichten dan zal die partij ook geen hogere score halen dan 2 à 3 en die gaan ten dele ook nog af van FVD.

De partij die het meest profiteert van de nieuwe sterke neergang van FVD is de PVV. Andere partijen (maar dan in veel mindere mate) zijn: VVD, CDA, SP, SGP en Code Oranje.

Er wordt zeker door velen een ruimte gezien in het politieke spectrum tussen VVD en PVV, maar FVD lijkt geen kans te hebben die nog echt te gaan vullen. Nog steeds lijkt een score van 25 procent voor alle partijen rechts van de VVD een maximum score te zijn.

Alleen als de VVD fors zou gaan dalen is er een kans dat dan die 25 procent wordt overschreden. Maar voor FVD lijkt de kans verkeken te zijn daarvan te profiteren. De vraag is of de PVV dat dan wel zou kunnen en op een hogere score zou kunnen uitkomen dan de 28 zetels (18 pprocent) van vandaag.