Binnenland

Frans Timmermans hoopt dat Greta Thunberg wél voorstanders vindt voor zijn klimaatplannen in Brussel

30-11-2020 14:39

Frans Timmermans in het Europees Parlement. (Screenshot Europese Commissie)

Ondanks flinke kritiek van commissievoorzitter Ursula von der Leyen, Europarlementariërs en de EU-ministers van Landbouw is Frans Timmermans niet te vermurwen: beleidshervormingen op het gebied van landbouw mogen van hem niet ten koste gaan van de klimaatplannen. Deze Green Deal moet er onder meer voor zorgen dat het continent in 2050 CO2 neutraal is.

Aangezien de politicus steeds minder steun hiervoor vindt zoekt hij deze nu bij activisten buiten Brussel. De hoop is dat kopstukken binnen de klimaatbeweging, zoals Greta Thunberg, linkse Europese partijen wél weten te overtuigen. Volgens Melkvee.nl noemen leden van het Europees Parlement de actie ondertussen een provocatie en een belediging richting grote baas Von der Leyen.

Zelf zegt de PvdA-er dat hij zich ‘hard en onbuigzaam’ opstelt omdat zijn klimaatplannen door de nieuwe landbouwplannen van de EU simpelweg in gevaar komen. Ook ziet Timmermans zich gesteund door cijfers over broeikasgassen. Zo bleek maandag dat deze in 2019 binnen de EU met 3.7% zijn verminderd. De emissies zijn teruggedrongen naar het niveau van 1990. Volgens de vice-voorzitter van de Europese Commissie hard bewijs dat het verminderen van schadelijk gassen gewoon mogelijk is.