Binnenland

Bezorgde ouders eisen bij de rechter opschorting van leerplicht vanwege het coronavirus

02-12-2020 16:27

Als het aan stichting Protect Everybody ligt komt er per direct een tijdelijk einde aan de leerplicht. De actiegroep staat woensdag voor de rechter om dit af te dwingen. Momenteel kunnen ouders nog een boete krijgen van 4000 euro plus een strafblad als zij hun kinderen thuishouden. In het ergste geval kan zelfs de jeugdzorg worden ingeschakeld. Ook willen de bezorgde ouders een mondkapjesplicht op school en een gegarandeerde meter afstand tussen leerlingen.

Volgens advocaat Marijn Kingma speelt de overheid te weinig in op nieuwe wetenschappelijk inzichten. Zo zijn kinderen een stuk belangrijker bij het verspreiden van het virus dan eerder werd verondersteld:

“De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert dat leerlingen op scholen ten minste een meter afstand van elkaar moeten houden en als dat niet lukt dat kinderen boven de twaalf jaar een mondmasker moeten dragen in de klas.”

Aldus Kingma tegenover de NOS. Epidemioloog Patricia Bruijning is het hier mee eens. Zij stelde eerder al dat er veel grootschaliger in het klaslokaal getest moet worden bij vermoedens van besmetting.

Landsadvocaat Reimer Veldhuis vindt de huidige regelgeving nog wel afdoende. Hij stelt dat scholen zich al aan allerlei regels houden en dat panden goed worden gelucht. Ook is volgens Veldhuis niet aangetoond dat een hogere besmettingsgraad onder jongeren direct extra belasting voor de gezondheidszorg veroorzaakt.

Onder enquete-liefhebbers is het idee van strengere coronaregels voor scholen idem dito niet heel populair. Een duidelijk meerderheid bij stand.nl is hier tegen.

De rechter komt op 16 december met een uitspraak