Binnenland

Groningen gekroond tot allergezondste stad van heel Nederland

02-12-2020 17:43

Groningen. Foto via Mark Boss

Vergeet de steden in de Veluwe of de gemeentes op de Drentse hei, Groningen is namelijk de allerbeste stad van Nederland qua gezondheid. Ingenieursorganisatie Acradis bestudeerde hiervoor maar liefst twintig plaatsen op het gebied van verkeer, milieu, architectuur, ruimte en sociale cohesie. Grote conclusie: heel Holland ligt mijlenver onder Groningen qua vitaal leven. Iets wat de Stadjers zelf natuurlijk al enige tijd weten.

De stad kent amper autoverkeer en zoveel parken dat je er soms dagenlang geen andere Groninger tegenkomt. Op architectonisch vlak is er werkelijk geen stijl te vinden die aan deze Hanzestad is voorbijgegaan. Van de Amsterdamse School tot aan Art Nouveau. En van middeleeuws tot wat het ook mag zijn dat dit moet voorstellen.

Natuurlijk is sociale cohesie enorm belangrijk voor de gezondheid en die is in Groningen dan ook subliem. De arbeiders zijn er fatsoenlijk & goedlachs en de studentencorpsen maatschappelijk bewust en doordrenkt met gezonde rituelen. Prima volk dus om een van de voedzame lokale snacks mee te delen. Nu maar hopen dat Groningen niet wordt overspoeld door immigranten uit de Randstad.