Binnenland

Op 9 van de 10 basisscholen dit jaar geen Zwarte Pieten meer

02-12-2020 16:56

Enkele op raciale stereotypes gebaseerde Roetveegpieten voor de camera van AT5, foto screenshot van YouTube

Maar liefst 88% van alle basisscholen heeft dit jaar alleen nog maar roetveegpieten tijdens de aan Sinterklaas gelieerde feestelijkheden. Zo’n 54% van de scholen doet dat dit jaar voor het eerst, een zeer forse toename. Dat is de uitkomst van een steekproef onder 300 scholen uitgevoerd door De Volkskrant.

Ongeveer 34% van de scholen was eerder al overgestapt op de roetveegpiet. De scholen geven aan dat ze deze keuze hebben gemaakt naar aanleiding van de maatschappelijke discussie omtrent Zwarte Piet. Er is dus geen sprake van willekeur of toevalligheid bij het aanpassen van de, voor sommige volwassenen extreem belangrijke, kindervriend. Het traditioneel schminken van een Piet zou ‘onnodig grieven en niet meer van deze tijd zijn.’

Een volgens de Volkskrant opvallend groot aantal schooldirecteuren geeft te kennen dat het afschaffen van Zwarte Piet niet hun eigen beslissing is. Dit zou besloten zijn door de schoolbesturen die graag de lijn van het gezaghebbende Sinterklaasjournaal volgen. En daarin zitten alleen nog maar roetveegpieten, die overigens zelf ook niet gevrijwaard zijn van enige controverse.

Gelukkig is er voor de grootste fans van Zwarte Piet goed nieuws. Omroep Ongehoord Nederland heeft wel een Sinterklaasjournaal vol met traditionele Zwarte Pieten genaamd het Zwarte Pietenjournaal. Een beslissing die de nogal ijdele Sinterklaas de omroep niet in dank schijnt af te nemen.

Wie graag een kritische maar warmhartige analyse van het Zwarte Pietenjournaal wil bekijken kan terecht bij TPO-criticus Willem Treur.