Binnenland

Tuig zoekt leden Outbreak Management Team thuis op

04-12-2020 09:08

RIVM-chef Jaap van Dissel.

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft last van bedreigingen, intimidatie en huisbezoeken door gevaarlijke elementen. Het OMT adviseert het kabinet over de coronacrisis en bestaat uit onder anderen Jaap van Dissel, Marion Koopmans, Diederik Gommers en Andreas Voss. Naast vaste leden is er een groot aantal andere deskundigen bij het OMT betrokken.

Nu.nl meldt op basis van gesprekken met OMT-leden dat zij de afgelopen tijd allerlei naars over zich heen hebben gekregen. Andreas Voss zegt zich niet bedreigd te voelen, maar ontving thuis wel intimiderende brieven die niet per post zijn bezorgd, maar bij hem thuis door de brievenbus zijn gedaan.

Diederik Gommers zegt zelf niet bedreigd te zijn, maar spreekt over ernstige bedreigingen (die anderen hebben getroffen), zowel aan de deur bij OMT-leden zelf, als via sociale media. Volgens Gommers wordt “een enkel OMT-lid” beveiligd. Of dat om permanente beveiliging gaat, wil hij niet zeggen. “Maar als het nodig is, gebeurt dat.”

Nu.nl meldt verder:

Ook Marion Koopmans heeft thuis brieven gehad. Daarnaast vertelt ze online berichten te hebben ontvangen waarin een afbeelding van een strop met daarbij de teksten “it’s waiting” en “nog even” te zien was.

Niet alle OMT-leden die NU.nl sprak, zeggen zich geïntimideerd te voelen door de bedreigingen, maar voor Koopmans was het reden om voortaan met de auto naar haar werk te gaan en niet meer met de trein, zoals ze voor de coronacrisis deed.

OMT-leden overwegen te stoppen met hun media-optredens.