Binnenland

FNV wil einde aan nulurencontracten, oproepbaantjes en hoger minimumloon

05-12-2020 11:17

Foto via SAMS Solutions

Als het aan vakbond FNV ligt worden nulurencontracten en oproepcontracten zo snel mogelijk verboden. In de Volkskrant verklaart vicevoorzitter Tuur Elzinga dat de pandemie maar weer eens laat zien dat een hervorming van de arbeidsmarkt broodnodig is.

“Daar wordt al jaren over gepraat, maar er gebeurt weinig. Het kabinet had bijvoorbeeld plannen de regels voor zelfstandigen aan te scherpen. Dat gebeurt niet. De coronacrisis maakt voor iedereen duidelijk dat het niet goed gaat. Er is sprake van een grote sociale crisis. De zwaksten, de flexwerkers en schijnzelfstandigen, kregen het meteen voor de kiezen. Zij raakten hun werk kwijt. Er is nog een vervolg op komst met reorganisaties die mensen met vast werk gaan raken.”

Elzinga pleit voor een alomvattend plan waarbij Nederland weer een innovatieve natie moet worden, in plaats van een half lagelonenland. De vakbondsman wijst als voorbeeld op het hoge aantal goedkope arbeidsmigranten dat in de vleesproductie werkt. Volgens Elzinga mede het gevolg van verslechterde arbeidsomstandigheden:

“Neem een voorbeeld aan Duitsland. De lonen zijn daar veel hoger, de arbeidsproductiviteit ook. We moeten af van het Angelsaksische denken over lage lonen en het kortetermijnwinstdenken.”

Als het aan het FNV ligt mogen voortaan alleen nog uitzendkrachten worden ingezet bij pieken en zieken. Volgens Elzinga profiteert heel de economie er bovendien van wanneer er meer met vaste contracten wordt gewerkt. Hetzelfde geldt volgens hem voor de AOW en het minimumloon, die moeten ook omhoog.

Vooralsnog lijkt er geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het plan, maar dat kan tijdens de verkiezingen in maart natuurlijk zomaar veranderen.