Politiek

Thierry Baudet: Ik blijf openstaan voor verzoening

05-12-2020 14:49

FvD-leider Thierry Baudet.

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft openstaan voor verzoening met ‘hen die afstand meenden te moeten nemen van mij en onze partij’. “Ik sta altijd open voor gesprek en blijf gericht op verzoening.” Dat schrijft hij zaterdag in een mail aan FvD-leden.

Lees ook – Thierry Baudet wint zijn referendum, heeft Forum voor Democratie weer terug

Over het uiteenvallen van zijn partij schrijft hij: “De aanleiding voor deze clash blijft voor mij moeilijk te begrijpen: het willen instellen van een onderzoek naar eventuele ‘foute’ app-berichten is de correcte lijn. Pas daarna zouden al-dan-niet sancties moeten volgen. Maar op basis van louter een krantenartikel mensen lukraak royeren is onacceptabel in een fatsoenlijke partij.

Vermoedelijk gaan er dan ook andere oorzaken schuil achter de botsing van afgelopen tijd. Dalende peilingen hebben zonder twijfel tot irritatie en spanningen geleid. Het feit dat we – vanwege de coronaregels – al maanden niet bij elkaar kunnen komen om zaken uit te spreken. En elkaar in de ogen te kijken. Spaaklopende ambities, carrièrepaden, humeuren en temperamenten – van alles speelde denk ik mee.”

Samen met Olaf Ephraim zal Baudet ‘zo spoedig mogelijk’ een ledenvergadering organiseren, waarop een nieuw bestuur wordt voorgedragen, een nieuwe kieslijst en een verkiezingsprogramma.

Chris Aalberts houdt de opstappers bij.

De gehele mail van Baudet

Beste leden,

Met een dubbel gevoel werd ik vanochtend wakker. Allereerst natuurlijk grote dankbaarheid en blijdschap voor de enorme, overweldigende steun vanuit u allen voor mij en mijn leiderschap. Zes jaar van mijn leven heb ik gewijd aan de opbouw van Forum voor Democratie. We hebben pieken en dalen meegemaakt. Ik was bereid een stap terug te doen om de partij bijeen te houden, maar toen de dolken in mijn rug ook daarna bleven komen, moest ik terugvechten.

Dat is gelukt. We gaan samen verder. En dat voelt goed.

Tegelijkertijd voel ik me natuurlijk verdrietig over de situatie die is ontstaan: en ik betreur het vertrek van mensen die zich wél in de missie van FVD konden vinden, maar nu tóch menen geen thuis meer te hebben in onze partij.

De aanleiding voor deze clash blijft voor mij moeilijk te begrijpen: het willen instellen van een onderzoek naar eventuele ‘foute’ app-berichten is de correcte lijn. Pas daarna zouden al-dan-niet sancties moeten volgen. Maar op basis van louter een krantenartikel mensen lukraak royeren is onacceptabel in een fatsoenlijke partij.

Vermoedelijk gaan er dan ook andere oorzaken schuil achter de botsing van afgelopen tijd. Dalende peilingen hebben zonder twijfel tot irritatie en spanningen geleid. Het feit dat we – vanwege de coronaregels – al maanden niet bij elkaar kunnen komen om zaken uit te spreken. En elkaar in de ogen te kijken. Spaaklopende ambities, carrièrepaden, humeuren en temperamenten – van alles speelde denk ik mee. Maar mensen kunnen daar ook weer van terug komen, en daarom blijf ik een hand uitsteken naar hen die afstand meenden te moeten nemen van mij en onze partij: ik sta altijd open voor gesprek en blijf gericht op verzoening.

Dan nu: aan de slag! Samen met Olaf Ephraim zal ik zo spoedig mogelijk een ALV organiseren, waarop een nieuw bestuur wordt voorgedragen, een nieuwe kieslijst en een prachtig verkiezingsprogramma.

Daarna: volop campagne. Want voor je ‘t weet, is het 17 maart!

Nogmaals dank voor alle steun, die sterkt mij echt enorm.

Thierry Baudet

Briefje van Jan – Aan de FvD-afhakers