Binnenland

Minister Ollongren voorstander van waarschuwingslabels bij tweets tijdens Nederlandse verkiezingen

06-12-2020 15:17

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. (Screenshot NOS)

Als het aan Kajsa Ollongren ligt komen er tijdens de verkiezingen in Nederland ook waarschuwingen te staan bij tweets die ‘evident niet waar zijn.’ De minister van Binnenlandse Zaken zei dit bij WNL op Zondag.

“Ja, dat lijkt me wel. Als er op social media filmpjes of advertenties verschijnen over iets wat echt niet waar is, dan lijkt het me verstandig dat die social media platforms daar wel voor waarschuwen.”

Hierbij zouden de techbedrijven volgens Ollongren niet alleen kiezers moeten factchecken, maar ook bijvoorbeeld politici als Thierry Baudet.

De D66-politica is al langer bezig met een gevecht tegen nepnieuws. Zo zette zij tijdens de provinciale verkiezingen nog een informatiecampagne op poten om de burger te waarschuwen voor desinformatie. Ook kreeg een gesubsidieerd clubje uit Brussel, dat zonder veel research media betichtte van nepnieuws, lange tijd de volle steun van de minister.

Verder leefde bij Ollongren lang het waanidee dat de Nederlandse kiezer massaal zou zijn beïnvloed door Russische scriptkiddies ergens in St. Petersburg. Dit bleek, een groot onderzoek later, zelf nepnieuws te zijn. Een mooi overzicht van het dwaalspoor dat de minister daarbij aflegde is HIER te vinden.