Binnenland

Leefbaar Rotterdam hekelt vacature Kunsthal die geen ervaring eist van minderheden

08-12-2020 19:44

Ehsan Jami bij RTV Rijnmond

Een vacature van Kunsthal Rotterdam is raadslid Ehsan Jami van Leefbaar Rotterdam in het verkeerde keelgat geschoten. In de personeelsadvertentie voor een medewerker educatie wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen kandidaten op basis van hun culturele en/of etnische achtergrond. Dit wordt al meteen in de eerste alinea van de vacature duidelijk:

“Een bewezen staat van dienst in soortgelijke functies is belangrijk, toch worden zeer gemotiveerde personen met ongebruikelijke ervaring en diverse achtergronden en talenten stérk aangemoedigd te solliciteren. De Kunsthal maakt zich hard voor de Code Culturele Diversiteit en voor het creëren van gelijke kansen voor mensen met verschillende (culturele) achtergronden!”

Jami noemt de tekst van de Kunsthal ‘door en door verrot’ en tekenend voor het totale failliet van het hele diversiteitsbeleid. Volgens de Rotterdamse politicus is de instelling enkel in de meest oppervlakkige zin van het woord geïnteresseerd in diversiteit, namelijk de buitenkant. Hierbij zou een Afro-Carïbisch persoon van meer waarde zijn dan een Turkse Nederlander, puur vanwege een donkerdere huidskleur.

Volgens Jami hebben organisaties vaak niet door hoe schadelijk een dergelijk diversiteitsbeleid is voor medewerkers met een diverse achtergrond:

“Door deze werkwijze worden “cultureel diverse mensen” geen recht gedaan en vormt dit een regelrechte belediging omdat letterlijk wordt geschreven: ben je cultureel divers, dan doet ervaring er niet toe. Hoe verzin je dit.”