Politiek

Notitie Eric Wiebes en Mona Keijzer: Opening horeca leidt tot mínder besmettingen

08-12-2020 13:53

Een gedekte tafel. (Pixabay)

Opening van restaurants zal het aantal besmettingen met corona eerder doen dalen dan stijgen. Dat staat in een analyse van de coronacijfers van het RIVM die is gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en die de politieke redactie van RTL Nieuws heeft ingezien.

Bonusquote – Mona Keijzer (CDA) haalt uit naar Rob Jetten (D66)

De notitie wordt vandaag door minister Eric Wiebes (VVD) en staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) ingebracht in de kabinetsvergadering over de aanpak van corona. Tijdens het Catshuisberaad van afgelopen zondag is hen gevraagd deze analyse te maken. In de analyse staat dat op 14 oktober meerdere maatregelen zijn genomen. Het reproductiegetal (de r-waarde, het gemiddelde aantal mensen dat wordt besmet door iemand met corona) was toen 1.08. Na die maatregelen daalde de r-waarde tot 0.82. Maar op 13 november blijkt de r-waarde te zijn gestegen naar 1.04.

Daaruit concluderen de bewindslieden dat ‘met een dichte horeca het r-getal weer wat oploopt, wat suggereert dat de invloed van de horeca op het r-getal zeer klein is en dat de daling en stijging sinds 14 oktober anders verklaard moet worden’.

Het kabinet hakt dinsdag de laatste knopen door voor de persconferentie van 19.00 uur. Op grote versoepelingen hoeven we niet te rekenen. Maar hoewel het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames door corona weer stijgt, lijken strengere maatregelen ook niet waarschijnlijk, zeggen bronnen tegen Hart van Nederland.